Harde journalistieke wetten

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Sommigen vinden dat de UK te veel aandacht heeft besteed (en besteedt) aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. We hebben een serie afleveringen gemaakt met vragen aan en antwoorden van Amerikaanse RUG-medewerkers, enkele ‘losse’ verhalen gepubliceerd, en gisteravond en vannacht deden we in woord en beeld verslag van Election Night in het Groninger Forum.

Iemand reageerde ietwat lacherig via Twitter: ‘Bericht de UK de volgende keer ook zoveel over de verkiezingen in Ghana?’

Ik vermoed van niet. Ik denk ook niet dat het Groninger Forum ooit een Election Night over Ghana zal organiseren, laat staan dat die dan net zo stijf uitverkocht zal zijn als die over de VS vannacht.

Vijftig Amerikanen

We hebben het op de redactie gisteren nog eens opgezocht. De RUG telt in totaal zo’n zeventig Amerikanen, 44 medewerkers en 25 studenten (de cijfers zijn niet helemaal actueel, want het aantal internationals en hun herkomst dit jaar is nog steeds niet bekend). Zeventig is op de totale RUG-populatie (ruim 36 duizend) niet heel erg veel. Maar dat is niet de maatstaf.

Wat wel de maatstaf is?

Nieuwswaarde wordt bepaald aan de hand van enkele harde journalistieke wetten. Een allesbehalve sympathieke, maar wel belangrijke luidt: de nieuwswaarde is het aantal doden gedeeld door de afstand tot Nederland. Met andere woorden: hoe verder weg, hoe minder het ons raakt.

Dat is niet zo omdat ‘wij’ dat zo hebben bepaald; zo werkt het nu eenmaal. Een scheepsramp op de Filipijnen met vijfhonderd verdronken mensen treft ons minder dan een gezonken boot op de Waddenzee met vijf slachtoffers. Omdat het eerste ver weg is en het laatste dichtbij.

Impact

Een andere harde journalistieke wet heet ‘impact’. Who cares als de nationale bank van Andorra omvalt, behalve enkele witwassende rijken die daar stiekem hun geld hebben gestald? Maar als een grote Amerikaanse bank als Lehman Brothers het loodje legt (najaar 2008), belandt heel Europa in een kredietcrisis.

Impact, dus. Trump zal veel invloed hebben op kwesties als de NAVO, TTIP, de strijd tegen IS/Taliban/Al Qaida – en tal van andere kwesties die ons ook in Nederland bezighouden. Dat kunnen we van een nieuwe president in Ghana niet zeggen.

Als het in Washington regent, druppelt het ook in Groningen. Als het daar stormt, steekt er ook een briesje op bij de UK.

Rob Siebelink, hoofdredacteur

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties