Hans G. voor de rechter

De rechtbank in Almelo is maandag begonnen met de behandeling van de zaak rond de van fraude verdachte RUG-manager Hans G. Volgens het Openbaar Ministerie heeft G. in zeven jaar tijd voor ruim 1,1 miljoen euro verduisterd.
Door Peter Keizer

De rechtbank heeft ruim twee en een halve week uitgetrokken om de zaak te behandelen. Naast G. moeten ook zijn vrouw, zoon en schoondochter voor de rechter verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de voormalig RUG-manager van witwassen, valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Hij zou sinds 2008 tienduizenden euro’s per jaar hebben aangenomen van verschillende installatiebedrijven in ruil voor wederdiensten.

G. wordt gezien als spin in het web in de omvangrijke fraudezaak. De RUG-manager vroeg de installatie- en bouwbedrijven om hem buiten de officiële kanalen om geld toe te stoppen of gunsten te verlenen aan zijn familie, in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit. Zo zou hij volgens justitie zijn zoon en schoondochter op de loonlijst van twee ondernemingen hebben gezet. G. ontkent dat.

Verantwoordelijkheid

De directeuren van twee installatiebedrijven moeten eveneens voor de rechter verschijnen, net als de secretaresse van Hans G., Margreet B. De hoofdverdachte zegt dat zijn rol sterk wordt overdreven. ‘Ik weet waar ik mijn verantwoordelijkheid genomen heb. Voor de rest ben ik overgeleverd aan het oordeel van de rechtbank. Ik verwacht geen verrassingen’, reageert hij.

In januari vorig jaar werden in verband met de zaak acht mensen opgepakt door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Bij huiszoekingen werden onder meer bankrekeningen, een boot, drie auto’s en 11.000 euro contant geld in beslag genomen.

De RUG volgt de behandeling van de zaak met belangstelling, laat woordvoerder Gernant Deekens weten.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties