Vooraf roerden enkele docenten en studenten van de Faculteit Wijsbegeerte zich. De RUG zou de voorzitter van het wetenschappelijk bureau van FvD geen podium moeten geven, vinden ze, vanwege diens ‘controversiële standpunten’, zoals over de ‘linkse indoctrinatie van universiteiten’.
Flyers
Op de stoep voor het Groninger Forum, waar het evenement werd gehouden, protesteerden twintig studenten. Zij deelden flyers uit aan de bezoekers met uit het FvD-programma en uitspraken FvD-leden.
‘Wij willen mensen bewust maken van de haatvolle ideologie die schuilgaat achter Cliteurs mooie filosofische woorden,’ legde organisator Veerle Ros uit.
Een deel van de demonstranten hield borden in de lucht. Op sommige was een boze smiley te zien, op andere stonden teksten als: ‘Stop funding nazis’ en ‘Vrijheid van meningsuiting is geen recht op een platform’.
Beveiligers
De sfeer in de zaal was licht gespannen. Cliteur kwam rond half tien naar binnen gewandeld, geflankeerd door twee beveiligers. De organisatie had hen ingeschakeld, vanwege de oproep om te demonstreren. Beiden namen positie in aan weerszijden van de zaal.
Catarina Dutilh Novaes, die na Cliteur een lezing kwam geven over ‘white ignorance’, vertelde Cliteur dat ze door veel FvD-stemmers werd lastiggevallen over haar onderwerp en dat ze volgens hen terug moest naar haar eigen land.
Ze voelde zich niet veilig, zei ze, en relateerde dat aan een uitspraak van Cliteur, dat ‘het goed is als sommige mensen zich niet veilig voelen binnen de universiteit’. Cliteur maakte excuus voor de reacties.
Toen de lezing was afgelopen, waren de demonstranten vertrokken.
De Nacht van de Filosofie is een gezamenlijk initiatief van de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen, Studium Generale en het Groninger Forum. De lezing van Cliteur was naar aanleiding van zijn nieuwste boek, Theoterrorism v. Freedom of Speech.