Van Habbo-dj naar 3FM

3fmdj_2

RUG-student Joost Schulte maakt deel uit van de nieuwe programmering van 3FM. In de nacht van zondag op maandag maakte de student geschiedenis zijn debuut bij het populaire radiostation.  ‘Ik had de neiging om Giel Beelen heel uitgebreid te groeten.’
Door Koen Marée

‘Al sinds ik het weet, zit ik op een roze wolk’, lacht de 20-jarige Joost Schulte. Medio oktober werd hij verrast door een telefoontje van de opleidingscoördinator van 3FM, die hem al begeleidde bij themakanaal KX Radio: ‘De NTR is geïnteresseerd, 3FM wil je hebben.’

In de nacht van zondag op maandag was het dan eindelijk zover. Tussen 2:00 en 4:00 maakte hij met zijn programma Joost zijn debuut bij het nationale radiostation. Wetsuit van The Vaccines was het eerste nummer dat hij draaide, gevolgd door een (zogenaamd) gepersonaliseerde, door de nachtredactie aangeleverde boodschap van Ivo Opstelten.

 

Zo’n vijf jaar geleden ontdekte hij zijn passie voor radio maken. Een vriend maakte internetradio op een fansite van Habbo Hotel en dat leek de toen 15-jarige Schulte ook wel wat. ‘Het stelde niks voor, maar was wel heel leuk. Ik stopte er heel veel vrije tijd in.’ Na anderhalf jaar stuurde hij een demo naar internetstation Crush Radio en tot zijn eigen verbazing werd hij aangenomen. ‘Daar kreeg ik ook echt professionele begeleiding en workshops.’

Radio maken in de nacht

‘’s Nachts radio maken is anders dan overdag’, vertelt Schulte. ‘Eerder maakte ik een uitzending op de zaterdagochtend, toen wist ik precies welke toon ik moest aanslaan. Dat gevoel heb ik nog niet bij de nacht. Dat moet ontstaan.’

‘Het zullen veel truckers zijn, mensen bezig aan of net klaar met hun nachtdienst en nachtbrakers die luisteren. Mensen luisteren ’s nachts bewuster. Ze zijn vaak alleen. Als je dan een oproep doet met een vraag, krijg je sneller reactie. Natuurlijk luisteren minder mensen, maar tegelijk is het een leuk tijdstip omdat mensen bij een lang verhaal minder snel afhaken.’

Na het behalen van zijn middelbareschooldiploma nam Schulte in 2014 een tussenjaar. Waar anderen gaan reizen, besloot hij veel vlieguren te maken bij radiostations. Zo kon het dat hij voor Traffic, ALLsports en OOG Radio elke week 15 uur tot soms wel 25 uur achter de knoppen stond. ‘In dat jaar heb ik echt de basis gelegd voor wat ik nu kan.’

Kweekvijver

In de zomer van 2015 volgde KX Radio, een kweekvijver van radiotalent. Elke week maakte hij een programma en ondertussen werd hij intensief begeleid door Timo Kamst, de opleidingscoördinator. In september gaf Kamst aan genoeg ontwikkeling te zien: ‘Ik ga je aanbieden bij een omroep. Maar reken je nog absoluut niet rijk.’

Dat deed Schulte dan ook niet, waardoor hij compleet sprakeloos was bij het verrassende telefoontje van Kamst. ‘Toen moest ik het nog een aantal weken stilhouden, want pas op 7 november maakte 3FM de nieuwe programmering bekend. Als je mij in die periode vroeg naar mijn radiocarrière, moest ik moeite doen om het niet te vertellen. Al verraadde de twinkeling in mijn ogen het voor sommigen wel.’

Dagtaak

Op 7 november mocht hij het eindelijk van de daken schreeuwen. ‘Ik wist dat de naam 3FM aanspreekt, maar ik had niet verwacht zoveel reacties te krijgen. Ik had er een dagtaak aan om iedereen te beantwoorden.’ Sommigen stelden ook de vraag hoe hij het ging doen met het heen en weer reizen: ‘Maar ik reis al een aantal jaar een paar keer per week naar het westen en terug.’

Veel reizen deed hij ook in de weken voorafgaand aan zijn 3FM-debuut. ‘Hiervoor was ik pas één keer bij 3FM geweest. Rond de bekendmaking op 7 november maakte ik kennis met de dj’s en de omroepbaas, sinds vorige week woensdag heb ik ook mijn eigen pasje. Ik voel me nog wel echt een buitenstaander. Al die mensen waar je jarenlang naar hebt geluisterd, lopen daar rond. Ik had de neiging om Giel Beelen heel uitgebreid te groeten, maar bedacht me toen dat hij mij helemaal niet kende.’

Belangrijk vond Schulte het om alvast wat te wennen in de studio. ‘Voor mij is het belangrijk dat ik ergens vertrouwd ben, dat je alle techniek blind kan doen zodat je je kan focussen op de inhoud. Ik heb altijd alles al zelf gedaan, zodat je compleet bent. Het wordt ook echt mijn uitzending: ik snijd onderwerpen aan die mij interesseren en draai muziek die ik tof vind.’

Heel cool!

Afgelopen weekeinde was het eindelijk zover: radio maken in het holst van de nacht. ‘En dat zonder koffie, dat drink ik niet. Het was heel cool! Ik heb heel veel leuke reacties gehad: van familie en vrienden, van luisteraars. Natuurlijk waren mijn eerste woorden heel bijzonder, maar na een kwartiertje was het als altijd. Na de uitzending heb ik nog een uurtje nagenoten en vervolgens om 5:20 de eerste trein teruggepakt naar Groningen. Om 8:05 lag ik erin, ik was gesloopt. Gelukkig heb ik op maandag geen colleges gepland.’

Nog steeds zit Schulte op zijn roze wolk. ‘Ik had altijd als doel om in de nacht op 3FM te komen. Nu ben ik eraan begonnen en ga ik m’n best doen. Verder zie ik wel wat er op me af komt. Als het goed gaat, komen de stappen vanzelf.’

Joost draait plaatjes

September 2011 – februari 2013 Goldenhabbos

Februari 2013 – januari 2015 Crush Radio

Augustus 2014 – augustus 2015 Traffic Radio

Augustus 2014 – augustus 2015 ALLsportsradio

September 2014 – heden OOG Radio

Augustus 2015 – heden KX Radio

November 2016 – heden 3FM

 

Luister hier de hele uitzending:

http://www.3fm.nl/a/ug/507618

 

 

 

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties