Groningse zonneauto heeft het ‘bijzonder moeilijk’ in Marokko

De Green Spirit van het Top Dutch Racing Team begint woensdag met een tijdstraf aan de derde etappe van de Solar Race Morocco. Het team moest de auto dinsdag met een trailer naar de finish laten brengen. 

In een bericht op Instagram laat het team weten dat dinsdag een ‘bijzonder moeilijke dag’ was. ‘De route door de Atlasbergen vroeg het uiterste van Green Spirit’, schrijven ze. 

Het team hield het zo lang mogelijk vol en wist zelfs de meest steile helling van de etappe goed te bedwingen,  maar uiteindelijk bleek de weg naar het eindkamp van de tweede etappe te ver. 

Tijdstraf

Alle teams moeten voor de veiligheid voor het donker in het kamp aankomen en Green Spirit zou dat niet halen. Daarom besloten de Groningers de racewagen in een trailer naar het kamp te rijden, al kostte ze dat wel een tijdstraf.

De Green Spirit wist maandag, tijdens de eerste etappe, wel op tijd te finishen. Volgens hun blogpost over de eerste racedag, kwamen ze om 18.41 als vierde aan. Hoewel ze als eerste van start mochten vanwege de gewonnen kwalificatie op zondag, en door de dag heen drie plekken inleverden, schrijft het team tevreden te zijn geweest met de eerste racedag. 

Botsing

De racers moesten de eerste twintig kilometer erg wennen aan de drukke Marokkaanse straten. In konvooi – een lead-auto voorop en chase-auto achter ze – moesten ze zich een weg banen door straten die met bussen, ezelwagens en fietsers waren gevulde. De vele rotondes waar ze langs moesten waren ook verraderlijk voor de zonneauto. Op een ervan waren de mensen in de media-auto zelfs getuige van een autobotsing. 

De Groningers konden hun koppositie ongeveer een uur volhouden. Daarna werden ze ingehaald door het team uit België, dat als derde aan de race was begonnen. 

Na de drukke straten van Agadir, reed de Green Spirit langs vele kleine Marokkaanse dorpjes richting de bergen. Het team zegt dat het een bijzondere ervaring is en dat ze, ondanks de tegenslag van dinsdag, hoopt woensdag een betere race te kunnen neerzetten. 

Noodgreep

In totaal rijden de vijf deelnemende teams uit verschillende landen vijf etappes. Als het goed is finishen ze aanstaande vrijdag daar waar ze ook startten: het Adrar stadion in Agadir

De Solar Challenge Morocco is een noodgreep die een aantal teams namen toen de World Solar Challenge in Australië vanwege coronarestricties niet door kon gaan. Die wedstrijd wordt een keer in de twee jaar gehouden en gaat van noord naar zuid, dwars door Australië. De laatste editie van die race werd het team uit Groningen vierde. 

Lees ook

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties