RUG-studenten supergestrest

Studeren in Groningen is een stressvolle aangelegenheid. Uit een onderzoek van de Groningse Studentenbond (GSb) blijkt dat twee op de drie studenten zeer vaak stress ervaart.
Door Christien Boomsma

‘Stop met zeggen dat we altijd de beste moeten zijn. Stop ermee om ons te herinneren dat we met elkaar concurreren voor een promotieplek. Stop met zeggen dat we het niet verdienen om hier te zijn, wanneer we iets niet weten.’

Het is een hartenkreet van een student uit het onderzoek van de GSb naar stress onder 551 Groningse studenten dat woensdag verscheen. Slechts 10 procent van de studenten gaf aan helemaal geen stress te voelen, de rest soms of vaak.

Destructief

Dat ze het studentenleven stressend vinden, is niet zo vreemd. Vrijwel alle studenten doen dingen naast hun studie. Ze zijn lid van commissies, studentenverenigingen en besturen. Maar die activiteiten doen ze niet omdat ze het leuk vinden. Ze willen hun baankansen vergroten, werken aan hun cv, ontwikkelen zichzelf. Of ze hebben het geld gewoon nodig.

Vervolgens is ook de manier waarop studenten omgaan met de spanning opvallend. Ze geven zichzelf vaak de schuld van de stress. Anderen proberen het te accepteren, of beter te plannen. ‘Wat als een vrij destructieve manier van omgaan met stress kan worden gezien’, zeggen de onderzoekers.

Stigma

Ze vroegen studenten ook naar manieren waarop docenten hen zouden kunnen helpen bij hun problemen. Het antwoord: informatie verstrekken of het stigma verminderen. ‘Minder druk leggen op de studenten, niet elke week praten over moeten presteren zou helpen’, stelde een student.

De instelling zou actiever moeten optreden om studenten bij te staan. ‘We moeten harde doelen stellen’, zegt voorzitter Sjoerd Kalisvaart van de GSb. ‘Personeel en studenten hebben baat bij een goede mentale gezondheid. Slechts een kwart van de Groningse studenten voelt zich gezien of gehoord wanneer ze een probleem hebben.’

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties