Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

De RUG begint volgend collegejaar op het terrein van Philips in Drachten met een masteropleiding mechanical engineering (werktuigbouwkunde). Er is ruim drie jaar aan de voorbereiding gewerkt.

De masteropleiding valt onder de Faculty of Science and Engineering (FSE) en biedt de studierichtingen Advanced Instrumentation en Smart Factories. Dat wordt in 2020 uitgebreid met de richtingen Process Design for Energy Systems, en Materials for Mechanical Engineering. Wie de master afrondt, mag de titel ir. voeren.

De afstudeertrack Smart Factories is ontwikkeld in samenwerking met het Innovatiecluster Drachten en de Campus Fryslân, de Friese faculteit van de RUG. De masterstudenten kunnen het tweede jaar van deze track in Drachten volgen.

De nieuwe masteropleiding maakt deel uit van een breed pakket technische opleidingen dat de RUG nu al aanbiedt. Maar veel studenten weten dat niet, hoewel de universiteit decennia terug al de ingenieursgraad verleende, aldus Jouke de Vries van het college van bestuur. ‘Daar brengen we nu verandering in.’

Hightech

Studenten Smart Factories volgen hun tweede studiejaar in de Hightech Innovatiehub in Drachten met colleges en onderzoek. ‘We leiden ze daar samen met de hightechbedrijven op om intelligente, samenhangende en op maat gemaakte productieprocessen te ontwerpen voor de fabriek van de toekomst’, zegt De Vries.

Het bedrijvencluster in Drachten werkt met alle mbo- en hbo-opleidingen in het Noorden aan speciale studierichtingen en stages voor technische talenten. Daar komt nu de samenwerking met de RUG bij.

Door academische studenten naar Drachten te halen voor een deel van de master mechanical engineering, komen zij gemakkelijker in aanraking met hightech mkb-bedrijven. ‘Zo ervaren de studenten dat je voor een interessante en uitdagende technische carrière gewoon in Noord-Nederland kunt blijven’, zegt het bedrijvencluster Drachten.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties