Gronings kamerleed #2: Niet ingeschreven op je woonadres

DOOR CRISTIAN APOSTOL EN YULING CHANG

In een stad met duizenden studenten en niet genoeg kamers gaat het vanzelf een keer mis. UKrant belicht de meest voorkomende problemen op de kamermarkt en geeft tips. Deze week: wat als je je niet kan inschrijven bij de gemeente?

Nadat ze binnen drie weken voor vijf kamers was afgewezen, was Rosa de wanhoop nabij. De internationale student was naar Groningen gekomen om aan de RUG te studeren, maar nu dacht ze echt dat ze op het punt stond dakloos te worden. ‘Ik zou op dat moment echt alles aangenomen hebben’, zegt ze.

Dus toen ze hoorde dat een jonge Nederlandse vrouw een kamer in haar appartement verhuurde sprong ze een gat in de lucht. ‘Het was het enige wat ik kon krijgen’, legt ze uit. Maar er zat een addertje onder het gras: Rosa mocht zich niet inschrijven op het adres.

Nou leek haar dat aanvankelijk niet zo’n probleem, maar ze kwam er al snel achter wat het inhield: zonder een wettelijk adres kon ze geen burgerservicenummer aanvragen, geen bankrekening openen, geen studiefinanciering aanvragen en geen baan krijgen. Ze was financieel volledig afhankelijk van haar ouders.

Onderhuur

Rosa is absoluut niet de enige die dit is overkomen: omdat de huizenmarkt in Groningen zo oververhit is, nemen studenten elke kamer aan die ze kunnen krijgen. Zelfs als ze zich daar niet kunnen inschrijven, bijvoorbeeld omdat het onderhuur is, of omdat het huis waar ze wonen geen vergunning heeft voor kamerverhuur.

Om zich in te kunnen schrijven, moeten internationale studenten een geldig identiteitsbewijs en, belangrijker, een huur- of koopcontract laten zien. Voor Nederlanders ligt dat iets makkelijker, want je kunt je gewoon online inschrijven bij de gemeente met je DigiD. Maar voor beide groepen geldt dat je je na vier maanden op je woonadres moet hebben ingeschreven. Dus wat moet je doen als dat niet kan?

Raak vooral niet in paniek, zegt Rik Kiers, directeur van Steunpunt Huren Groningen, een non-profitorganisatie voor juridisch advies, bemiddeling en informatie voor zowel huurders als huisbazen. Je hebt immers vier maanden de tijd om een legitieme woning te vinden. Maar na de vier maanden kan de gemeente je een administratieve boete van maximaal 325 euro opleggen.

Briefadres

Een andere optie is een briefadres aanvragen, zegt Stijn Honselaar, secretaris van de Groninger Studentenbond. Maar let op: de gemeente bepaalt of je er eentje mag hebben, en ze zijn voornamelijk bedoeld voor thuisloze mensen, niet studenten. Je maakt dus niet veel kans.

Als je geen huurcontract hebt en je hebt geen briefadres gekregen, mag je je nog altijd inschrijven op een adres als de bewoner of eigenaar officieel verklaart dat jij daar ook woont.

Soms betalen studenten iemand daarvoor. Maar pas op, zegt Kiers: als iemand zegt dat je ergens woont terwijl dat niet zo is, riskeren zij ook een boete van 325 euro. ‘Het mag eigenlijk gewoon niet. Je moet ingeschreven staan op het adres waar je het meest verblijft. Als de gemeente er achter komt dat je niet woont op het adres waar je ingeschreven staat, kan je in de problemen komen.’

Al is er wel verschil tussen de regels en de realiteit, geeft Kiers toe. ‘De gemeente onderneemt pas actie als ze weet dat er iets niet klopt’, zegt hij. Toch raadt hij studenten ‘ten zeerste’ aan zich aan de regels te houden. ‘Neem het risico niet.’

Lees ook:

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties