Groningers winnen goud voor QR-code van bacteriën

Ruim driehonderd deelnemers in iGEM-finale

Groningers winnen goud voor QR-code van bacteriën

Een QR-code die uit bacteriën groeit heeft het RUG-team maandag een gouden medaille opgeleverd in de finale van iGEM, een internationale wedstrijd voor genetisch gemodificeerde ‘machines’.
5 november om 16:32 uur.
Laatst gewijzigd op 8 mei 2021
om 8:05 uur.
november 5 at 16:32 PM.
Last modified on mei 8, 2021
at 8:05 AM.
Avatar foto

Door Anne de Vries

5 november om 16:32 uur.
Laatst gewijzigd op 8 mei 2021
om 8:05 uur.
Avatar foto

By Anne de Vries

november 5 at 16:32 PM.
Last modified on mei 8, 2021
at 8:05 AM.

‘We waren niet honderd procent zeker of we aan alle verwachtingen hadden voldaan, dus we zijn echt heel blij en trots’, zegt student Life Science and Technology Lieke van Iersel (21) van het Groningse team. 

De gouden medaille betekent overigens niet dat ze hebben gewonnen, maar dat ze boven verwachting hebben gepresteerd. Nog 56 andere teams kregen een gouden medaille. Er deden in totaal meer dan driehonderd teams mee, waarvan zeven uit Nederland. 

Een felle competitie was het niet, zegt Van Iersel. ‘Het waren allemaal wetenschappers onder elkaar die heel fanatiek zijn over synthetische biologie. Je kunt dan fijn kritisch zijn tegen elkaar over de data die je hebt geproduceerd.’ 

Bio-inkt

Het RUG-team werkte al sinds februari aan de ontwikkeling van hun biologische QR-code. Zij maakten daarvoor  hun eigen bio-inkt van bacteriën. Een aangepaste 3D-printer print de inkt in de vorm van een QR-code op een plaatje met voeding. Je krijgt de code pas te zien als je specifieke instructies volgt, wat deze methode nuttig maakt voor de overdracht van gevoelige informatie.  

De QR-code kan ook gemaakt worden van biosensors, die bijvoorbeeld rot vlees kunnen detecteren. Dan hoef je alleen maar de code te scannen om te weten of je een product veilig kunt eten. ‘Zo kun je laten zien wat voor leuks je kunt doen met genetisch modificeren’, zegt Van Iersel. ‘Iedereen kent QR-codes en iedereen kent 3D-printers.’ 

Het RUG-team is nog niet klaar met het project. De komende weken gaan Van Iersel en haar collega’s met middelbare scholieren in gesprek over genetische modificatie. Ook zijn ze druk op zoek naar teamleden voor de competitie van volgend jaar. 

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in