Groningen is slechts tussenstation

Jaarlijks komen duizenden jongeren naar Groningen om er te studeren. Maar als de studie is afgerond, vertrekt het merendeel naar de Randstad.
Door Peter Keizer

Vooral onder 23- tot 30-jarigen verliest de stad per saldo veel inwoners, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen ouder dan veertig jaar komen nauwelijks naar Groningen, maar als ze er eenmaal wonen verlaten ze de stad ook zelden.

De studentenstad trekt veel jongeren die op zichzelf gaan wonen. Er komen meer jongeren uit gemeenten in Noord-Nederland naar Groningen, dan er van de stad verhuizen naar een gemeente in het noorden. ‘Jongeren uit de omgeving gaan studeren in Groningen om vervolgens, na de studie, voor een passende baan naar de grote steden van de Randstad te verhuizen’, aldus het CBS.

Verhuizen

De meeste studenten trekken naar Amsterdam en Utrecht. Buiten de Randstad trekt ook Zwolle veel Groningers. Daar is ook een goede reden voor, aldus het bureau. Eerder bleek al dat afgestudeerden die Groningen verlaten meer gaan verdienen dan degenen die blijven.

De meerderheid van de jongeren die in Groningen gaan studeren zijn single (meer dan 60 procent). Ook van de studenten die de stad verlaten is ruim de helft alleen. Drie op de tien verhuizers gaan na vertrek uit Groningen weer bij hun ouders wonen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties