GroenLinks geeft in universiteitssteden BBB het nakijken en Twente tuint in phishingmail

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: de Maastrichtse studentenvereniging Tragos neemt zichzelf na een reeks incidenten onder de loep en GroenLinks deed het goed in de universiteitssteden.

GroenLinks de grootste in universiteitssteden

Wellicht niet erg verbazingwekkend, maar in de meeste universiteitssteden is GroenLinks als grootste partij uit de bus gekomen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten – niet de BurgerBoerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas, de grote winnaar van de verkiezingen.

In Groningen (16,1 procent), Amsterdam (18,3), Delft (17,6), Eindhoven (13,6), Maastricht (14,3), Nijmegen (19,8), Rotterdam (14,2) Tilburg (13,4), Utrecht (22,2) en Wageningen (21) werd de partij van Jesse Klaver de grootste. Dat was niet het geval in Breda (daar won de VVD), Den Haag (idem) en Enschede (waar BBB wel zegevierde).

BBB was nergens de tweede partij, maar werd wel derde in Breda (10,2 procent), Groningen (10,7) en Tilburg (10,8). Pro-Europapartij Volt, die de afgelopen jaren goed scoorde onder studenten, haalde twee keer een derde plek: in Wageningen met 11,9 procent en in Nijmegen met 9,3.

UT’ers trappen massaal in nep-phishingmail

Studenten en medewerkers van de Universiteit Twente (UT) zijn de afgelopen week massaal in een overtuigend uitziende phishingmail getuind. Die werd verstuurd door de dienst LISA van de uni, om de ‘cyberbewustheid’ op de UT te meten. Een kwart van de studenten en 29 procent van de medewerkers klikte op de link in de mail.

Alle medewerkers en studenten kregen de nep-phishingmail in hun inbox, met daarin de oproep om hun wachtwoord zo spoedig mogelijk te wijzigen vanwege nieuwe richtlijnen, zo schrijft de Twentse universiteitskrant U-Today.

Daar zijn veel UT’ers ingetuind. De alarmbellen gingen daardoor af in Enschede. Want bij voorgaande phishingtests trapten steeds minder mensen erin, maar die mails waren makkelijker te herkennen als een phishingpoging.

‘Met een phishingmail die echt overtuigend was opgezet, blijkt nu dat we er eigenlijk slechter voorstaan dan toen we hier afgelopen jaar mee begonnen’, tekent U-Today op.

Maastrichtse studentenvereniging neemt zichzelf onder de loep

De skyline van Maastricht

De Maastrichtse studentenvereniging Tragos huurt een extern bureau in dat onderzoek gaat doen naar haar cultuur. Dat moet leiden tot een verbeterplan en een cultuurverandering. Als dat niet gebeurt, dreigt de vereniging opnieuw de bestuursbeurzen kwijt te raken.

Dat meldt de zuidelijke universiteitskrant Observant. Tragos kwam de laatste tijd regelmatig en op een negatieve manier in het nieuws. Zo hadden leden een stapel pallets in brand gestoken en vervolgens de brandweer gehinderd die kwam blussen. De politie moest er aan te pas komen.

In de zomer kwam de vereniging in opspraak vanwege misstanden tijdens de ontgroening. Daarvoor werd ze stevig gestraft. De Universiteit Maastricht trok de bestuursbeurzen (ruim 30.000 euro) in en verbrak voorlopig alle officiële banden. Als gevolg daarvan zal Tragos de komende zomer niet meedoen aan INKOM, de Maastrichtse variant van de KEI-week.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties