Gratis broodjes als protest tegen dure kantines en Maastricht wil internationaal blijven

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: gratis broodjes als protest tegen dure kantines van de Universiteit van Amsterdam en Maastricht wil internationaal blijven.

Gratis broodje als protest tegen duur eten

Studenten van de Universiteit van Amsterdam, verenigd in de actiegroep Antikantine, hebben deze week gratis broodjes uitgedeeld uit protest tegen het in hun ogen matige en bovenal dure eten in de kantines van de UvA.

Ze deden dat in een van de kantines zelf en dat werd door de UvA niet op prijs gesteld. De beveiliging heeft ze buiten de deur gezet. Daar gingen de studenten, in de kou, door met de actie.

Ze begonnen maandag met het protest, mogelijk gemaakt door de Centrale Studentenraad van de UvA. Die doneerde 1100 euro aan Antikantine.

‘We willen dat de kantine betaalbaar is voor studenten en personeel. Dat is essentieel voor toegankelijk onderwijs – je moet goed kunnen eten voor een redelijke prijs’, zegt een van de initiatiefnemers tegen universiteitskrant Folia.

De prijzen van het officiële UvA-eten zijn ‘misdadig hoog’, vinden de studenten: ‘Het lunchmoment is bij ons een stressmoment.’ Volgens cateraar Cirfood is zijn de prijzen redelijk. De eis om een gezonde maaltijd voor twee euro aan te bieden, is volgens het bedrijf niet haalbaar.

Medewerker Radboud hecht aan eigen werkplek

Flexwerkplekken? Veel medewerkers van de Nijmeegse Radboud Universiteit zien het niet zitten.

Medewerkers van de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen zien kantoortuinen met flexwerkplekken niet zitten; ze willen het liefst een eigen werkplek. Dat is de uitkomst van een enquête die de Ondernemingsraad van de RU heeft gehouden en waarover universiteitskrant Vox bericht.

Het Nijmeegse universiteitsbestuur heeft plannen gemaakt om op termijn minder vaste werkplekken in te richten: er komt een werkomgeving ‘met als norm gedeelde werkplekken en voorzieningen’. Maar ruim de helft van de RU-medewerkers hecht aan een eigen bureau in een eigen kantoor.

‘Dat snap ik heel goed’, zegt een lid van de Ondernemingsraad tegen Vox. ‘Want je wilt niet met je knapzakje over de campus van werkplek naar werkplek trekken. Docenten willen graag dat studenten hen weten te vinden. En wellicht speelt een groepsgevoel ook een rol: dat je als afdeling bij elkaar blijft zitten.’

Uni Maastricht: Internationalisering zit in ons DNA

De skyline van Maastricht

De Universiteit Maastricht heeft een groot probleem als die wordt gedwongen meer Nederlandstalige en minder bacheloropleidingen in het Engels aan te bieden, zoals politiek Den Haag onlangs kenbaar maakte tijdens een debat over internationalisering van het hoger onderwijs.

UM is de meest internationaal geörienteerde universiteit van Nederland. Collegevoorzitter Rianne Letschert maakt zich dan ook grote zorgen als de Tweede Kamer besluit een taalmaatregel in te voeren die voor elke universiteit in Nederland geldt.

‘Dat kan het gehele hogeronderwijsstelsel doen wankelen’, quoot de universiteitskrant Observant Letschert.

Als de Universiteit van Amsterdam de instroom van buitenlandse studenten niet meer aankan, dan moet die instrumenten krijgen om dat op te lossen, zo betoogt ze. Want de UM kan de instroom wel aan: ‘Internationalisering zit in ons DNA, 60 procent van onze studenten en 30 procent van onze staf komt van over de grens.’

Minder Engelstalige opleidingen betekent minder studenten. Daarmee komt de rol van de UM als economische motor, de uni werd ooit opgericht om de provincie na de mijnsluitingen een impuls te geven, in gevaar, aldus Letschert.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties