Google eert Aletta Jacobs

Google eert Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke student en arts van Nederland, donderdag met een doodle op haar 163e geboortedag.
Door Peter Keizer

De illustratie van Aletta Jacobs is niet alleen in Nederland op de homepage van de Amerikaanse zoekmachine te zien, maar wordt ook in onder meer Canada, Zweden, Spanje en Australië getoond.

Aletta Jacobs werd geboren in Sappemeer en bezocht daar als eerste vrouw de Rijks Hogere Burgerschool. Nadat ze minister-president Thorbecke per brief om toestemming had gevraagd om te studeren, werd ze op 17-jarige leeftijd  als eerste vrouw toegelaten tot een academische opleiding. In 1871 begon ze aan haar studie geneeskunde aan de RUG.

Na haar studie heeft Aletta Jacobs zich op vele manieren ingezet voor verbetering van de levens- en arbeidsomstandigheden van vrouwen. Ze was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf en streed onder meer voor het vrouwenkiesrecht.

Logo

Doodles zijn bijzondere Google-logo’s ter ere van feestdagen, jubilea en het leven van bijzondere kunstenaars, pioniers en wetenschappers. De doodle van Aletta Jacobs is ontworpen door de Nederlander Gerben Steenks en toont haar staand voor de Rijks Hogere Burgerschool.

De RUG eert Aletta Jacobs met een naar haar vernoemde prijs, die eens per twee jaar wordt uitgereikt aan vrouwen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie. Voor het Harmoniegebouw staat een borstbeeld van Jacobs en ook de tentamenhal is naar haar vernoemd.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties