Groningen tekent actieplan 60.000 studentenhuizen nog niet

De gemeente Groningen ondertekent het landelijke actieplan voor 60.000 studentenwoningen voorlopig nog niet. Ze stelt eerst aanvullende eisen.

Het kabinet presenteerde vorige week een actieplan studentenhuisvesting om tussen nu en 2030 over heel Nederland 60.000 extra studentenkamers te bouwen. Het plan is opgesteld in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties en vastgoedondernemers en studenten. 

Toch willen Groningen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag voorlopig nog niet tekenen. ‘Wij willen een addendum toevoegen waarin staat dat er meer geld vrijkomt, dat er meer ruimte is voor eigen beleid en dat er ook een instrument komt om de instroom van studenten beter te regelen’, zegt Manon Hoiting, woordvoerder van de gemeente Groningen.

Eigen beleid

Hoeveel studentenhuizen middels het plan in Groningen gebouwd zullen worden, is vooralsnog onduidelijk. Volgens het rapport van Kences waar het actieplan op is gebaseerd, is de druk in Groningen minder hoog dan in steden als Amsterdam.

Desondanks is het voor Groningen belangrijk dat ze eigen beleid rondom de huizenmarkt kan blijven houden en door kan zetten. ‘Er is meer maatwerk nodig, zodat we het zelf in de hand kunnen houden’, zegt Hoiting.

Spreiding

Daarbij denkt ze bijvoorbeeld aan de spreiding van studenten over de stad. Een stad als Groningen heeft daarin een andere positie dan een kleinere stad als bijvoorbeeld Zwolle.

Ook vindt de gemeente het belangrijk dat er in het actieplan concreter wordt gesproken over een instrument waarmee onderwijsinstellingen het aantal studenten kunnen reguleren. Nu wordt er in het actieplan naar verwezen, maar dat kan stelliger, denkt de gemeente. ‘Als het beter gereguleerd wordt, kunnen we ook beter anticiperen op de aantallen studenten.’

3 REACTIES

  1. Het is wel duidelijk, dat we het probleem van ontbrekende woonruimte ook voor studenten niet goed kunnen managen, zoals we heel veel in Nederland niet meer kunnen managen, en dat zou wel een kunnen komen , doordat we denken dat grote ideeën en grote verhalen er niet meer toe doen. Willen we wel in een land leven, waarin zoveel mogelijk mensen een papiertje van een hoger onderwijs hebben. Willen we al die opleidingen wel. Maar ach, verbeelding en fantasie is iets voor kunstenaars en wetenschappers, toch niet voor politici! Die hebben meer dan genoeg aan een cursus facility management, want Nederland is toch een grote facility, die je moet managen!

  2. Ik snap niet waarom er op Zernike geen studentenwoningen (en andere faciliteiten) gebouwd worden, zodat daar een soort studentencampus ontstaat — en de binnenstad ontlast wordt.

    Die studentenwoningen zou je ook prima kunnen combineren met andere faciliteiten. Neem bijv. het ACLO Sportcentrum aan het Blauwborgje. Daar zou je prima een studentenflat annex sportcentrum kunnen bouwen: begane grond sportfaciliteiten, overige verdiepingen appartementen.

    In andere landen werken studentencampussen prima, maar in Groningen houden we star vast aan wonen in woonwijken, studeren op Zernike en het UMCG-terrein … en de gevolgen zijn wel bekend.

  3. Typerende reactie in deze tijden van groot politiek wantrouwen tussen politieke bestuurders. Misschien moet de Ukrant een verslaggever naar de verantwoordelijke bewindspersoon(en) sturen om opheldering te krijgen. Of bestaat de GUPD nog, het samenwerkinsgverband van U-bladen? Dan kan er misschien snel iemand vanuit Leiden naar Den Haag. In Den Haag zit ook een (engelstalig) instituut van de RU Leiden (politieke wetenschappen). Zoek iemand die de juiste vragen kan stellen. Ook als het geen journalist is. Voor de bewerking heb je voldoende expertise in huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in