Geen vrouw in de vereniging? Dan ook geen bestuursbeurs meer (UPDATE)

De Groningse voetbalclub Forward, de oudste studentenvoetbalvereniging van Nederland, dreigt haar bestuursbeurzen te verliezen. De reden: de vereniging sluit vrouwen uit.

Op dit moment heeft GSAVV Forward nog twintig maanden aan bestuursbeurzen. Maar na een nieuwe evaluatie van het CUOS, de organisatie die de RUG adviseert over toekenning van de beurzen, voldoet de club niet langer aan de criteria. 

Een van die criteria is dat een vereniging open moet staan voor alle studenten die zijn ingeschreven aan de RUG of Hanzehogeschool. Maar bij de voetbalvereniging zijn vrouwen niet welkom. En dat kan niet langer voor een universiteit die diversiteit en inclusie hoog in het vaandel heeft staan, zo is de redenering.

‘Erg intens’

Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend, bleek donderdag in de commissievergadering die voorafgaat aan de u-raad. Fractievoorzitter Johannes Hütten van Studentenorganisatie Groningen (SOG) vindt de maatregel wel ‘erg intens om zomaar door te voeren’.

‘Het gaat om een behoorlijke cultuurverandering, die ik zeker ondersteun. Maar ik verwacht niet dat dat in één keer gebeurt.’ 

Ook twijfelt hij of het schrappen van bestuursmaanden de juiste maatregel is om die verandering tot stand te brengen. ‘Ik zou met die groep in gesprek willen gaan.’

Regels zijn helder

Student-assessor Adnan El Kharbotly was echter helder. ‘Als je zegt “We staan geen vrouwen toe als leden”, dan zijn onze regels ook heel helder: dat je dus wel mensen van het vrouwelijk geslacht moet toestaan.’

Ook RUG-voorzitter Jouke de Vries benadrukt dat de universiteit ‘niet centrale waarden als diversiteit en inclusie kan uitdragen en dan de helft of meer van de wereldbevolking uitsluit’. 

Waarop voorzitter Dinie Bouwman van de Personeelsfractie aanvulde: ‘Het staat ze vrij om fijn met mannen te voetballen, maar dan gaat er gewoon geen publiek geld naar toe. We zitten in 2022.’ 

Niets georganiseerd

Naast GSAVV Forward verliest ook kitevereniging Released haar bestuursbeurzen. De vereniging heeft behalve een algemene ledenvergadering niets georganiseerd en dat is onvoldoende om voor een beurs in aanmerking te komen.

Andere verenigingen kunnen een feestje gaan vieren. Friese jongerenvereniging Bernlef kan zich verheugen op tien bestuursmaanden voor de komende drie jaar. De korfballers van Parabool en de tennissers van Released krijgen elk vier bestuursmaanden, de zwemmers van De Golfbreker zeven en de wielrenners van Tandje Hoger acht.  

Donderdag stemt de u-raad definitief over de toekenning van de beurzen.  

Naschrift redactie: In een eerdere versie van dit verhaal meldden we dat in de statuten van Forward staat dat vrouwen niet welkom zijn. Dat blijkt een misverstand, de statuten zeggen daar niks over. Maar het is wel de praktijk bij de voetbalclub.

Engels

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties