‘Geen verbod op studentenboten’

Het Groningse college van burgemeester en wethouders wil dat er geen kamers in woonboten meer worden verhuurd aan studenten. Maar partij Student en Stad gaat niet overstag.
Door Peter Keizer

De partij heeft een motie ingediend om de plannen van het college van burgemeester en wethouders te torpederen.

Het college is de slechte staat van veel woonboten in de Groningse grachten beu. Op veel van die brakke schepen worden kamers verhuurd aan studenten. Door de verhuur vanaf 2023 te verbieden, worden de wateren rond de binnenstad weer aantrekkelijker, redeneert het college. Maar dat ziet Student en Stad niet zitten.

‘Iedereen in Groningen heeft in beginsel het recht om te wonen waar hij of zij wil’, meent de partij. ‘Het wordt voor de studenten onmogelijk gemaakt om in de toekomst nog op het water te wonen en dat is op z’n zachtst gezegd toch wel bijzonder. Al jaren kiezen jongeren er bewust voor om op het water te gaan wonen en veel huidige woonbootbewoners zijn er tijdens hun studietijd mee begonnen. Maar aan die tijd lijkt nu een einde te komen’, reageert fractievoorzitter Arjen Banach.

Onderhoud

Volgens de partij heeft het college nog niet duidelijk gemaakt op welke manier de kamerverhuur op het water verantwoordelijk is voor de slechte staat van de woonschepen. Daarnaast is het achterstallige onderhoud vooral de eigenaren aan te rekenen, en niet de studenten, zegt de partij in de motie. Student en Stad wil daarom dat de burgemeester en wethouders het plan weer intrekken. ‘Het aanpakken van achterstallig onderhoud mag niet leiden tot het uitsluiten van complete doelgroepen’, aldus Banach.

Woensdag worden de plannen besproken in de gemeenteraad.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties