Geen stemming over Yantai [update]

De universiteitsraad zal donderdag niet stemmen over de RUG-plannen voor een branchcampus in het Chinese Yantai. Het universiteitsbestuur heeft het onderwerp van de agenda gehaald, nadat vorige week bleek dat een meerderheid van de u-raad zich onvoldoende kan vinden in de plannen.
Door Peter Keizer en Rob Siebelink

De RUG gaat in oktober een aangepast plan voor Yantai voorleggen aan de nieuwe u-raad die in september aantreedt.

De Personeelsfractie en studentenpartij Lijst Calimero, die samen een meerderheid hebben in de universiteitsraad, lieten vorige week al weten dat ze tegen de huidige plannen zullen stemmen.

De RUG is wettelijk verplicht om de universiteitsraad om instemming te vragen voor het aanbieden van opleidingen in het buitenland. Het universiteitsbestuur probeert de studenten en medewerkers in de raad al twee jaar lang te overtuigen van het nut van een campus in China.

Onderbouwing

‘Het is niet zo dat het hele plan nu van de baan is, er gaat gewoon een nieuwe aanvraag komen’, reageert fractievoorzitter Bart Beijer van de Personeelsfractie. De studenten en medewerkers van de raad mogen input geven voor die nieuwe aanvraag. Beijer: ‘Het is wat ons betreft niet zover dat we gaan meeschrijven. We leveren input over welke punten er beantwoord moeten worden en nu nog ontbreken. Maar we willen niet medeplichtig worden.’

Lijst Calimero maakt zich voornamelijk zorgen over de invloed op het onderwijs. Ook mist volgens de partij nog steeds een financiële onderbouwing of een uitgewerkt uitbreidingsplan voor de toekomst. Bovendien is de studentenpartij er nog niet van overtuigd dat de academische vrijheid kan worden gegarandeerd op de campus in Yantai.

‘Het moge duidelijk zijn dat ze voor ons met een veel betere aanvraag moeten komen om mee in te stemmen’, zegt fractievoorzitter Daan van Dijk van Lijst Calimero. Zijn partij wil vooral helderheid over de risico’s van het plan en meer onderbouwing van de door de RUG genoemde pluspunten, zoals de voordelen voor het onderwijs in Groningen en de positieve effecten op internationale ranglijsten. ‘De nieuwe aanvraag is een mooie nieuwe kans’, aldus Van Dijk.

Pieter Polhuis van Lijst Sterk vindt het jammer dat er donderdag geen stemming plaatsvindt over de plannen voor de campus. ‘Het geeft een dubbel gevoel. Ik had liever gezien dat iedereen had ingestemd. Maar nu komt er een nog betere aanvraag en dat komt het project wel ten goede.’

Weinig vertraging

RUG-voorzitter Sibrand Poppema denkt niet meer dan een maand nodig te hebben voor een nieuwe aanvraag. ‘We denken dat als we er de hele maand september aan gewerkt hebben, we dan een goeie nieuwe aanvraag kunnen hebben liggen’, zegt hij.

Volgens Poppema zal het uitstel van de stemming niet voor veel vertraging zorgen. ‘We weten dat de AMvB (de Algemene Maatregel van Bestuur die de wettelijke uitvoering van de buitenlandse campus regelt, red.) nog niet klaar is, dus in die zin heeft het geen betekenis voor het moment waarop we de toestemming van de minister kunnen verwachten. Het heeft wel betekenis voor China, omdat er wel een risico is dat sommige dingen ook daar iets van vertraging op zullen lopen. Maar goed, daar moeten we mee dealen’, aldus de RUG-voorzitter.

De nieuwe samenstelling van de raad zal niet voor meer uitloop zorgen, denken de partijen. De nieuwe leden zijn al ingelicht over de details van de Yantaiplannen.

 

 

 

Engels

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties