De RUG gaat in oktober een aangepast plan voor Yantai voorleggen aan de nieuwe u-raad die in september aantreedt.
De Personeelsfractie en studentenpartij Lijst Calimero, die samen een meerderheid hebben in de universiteitsraad, lieten vorige week al weten dat ze tegen de huidige plannen zullen stemmen.
De RUG is wettelijk verplicht om de universiteitsraad om instemming te vragen voor het aanbieden van opleidingen in het buitenland. Het universiteitsbestuur probeert de studenten en medewerkers in de raad al twee jaar lang te overtuigen van het nut van een campus in China.
Onderbouwing
‘Het is niet zo dat het hele plan nu van de baan is, er gaat gewoon een nieuwe aanvraag komen’, reageert fractievoorzitter Bart Beijer van de Personeelsfractie. De studenten en medewerkers van de raad mogen input geven voor die nieuwe aanvraag. Beijer: ‘Het is wat ons betreft niet zover dat we gaan meeschrijven. We leveren input over welke punten er beantwoord moeten worden en nu nog ontbreken. Maar we willen niet medeplichtig worden.’
Lijst Calimero maakt zich voornamelijk zorgen over de invloed op het onderwijs. Ook mist volgens de partij nog steeds een financiële onderbouwing of een uitgewerkt uitbreidingsplan voor de toekomst. Bovendien is de studentenpartij er nog niet van overtuigd dat de academische vrijheid kan worden gegarandeerd op de campus in Yantai.
‘Het moge duidelijk zijn dat ze voor ons met een veel betere aanvraag moeten komen om mee in te stemmen’, zegt fractievoorzitter Daan van Dijk van Lijst Calimero. Zijn partij wil vooral helderheid over de risico’s van het plan en meer onderbouwing van de door de RUG genoemde pluspunten, zoals de voordelen voor het onderwijs in Groningen en de positieve effecten op internationale ranglijsten. ‘De nieuwe aanvraag is een mooie nieuwe kans’, aldus Van Dijk.
Pieter Polhuis van Lijst Sterk vindt het jammer dat er donderdag geen stemming plaatsvindt over de plannen voor de campus. ‘Het geeft een dubbel gevoel. Ik had liever gezien dat iedereen had ingestemd. Maar nu komt er een nog betere aanvraag en dat komt het project wel ten goede.’
Weinig vertraging
RUG-voorzitter Sibrand Poppema denkt niet meer dan een maand nodig te hebben voor een nieuwe aanvraag. ‘We denken dat als we er de hele maand september aan gewerkt hebben, we dan een goeie nieuwe aanvraag kunnen hebben liggen’, zegt hij.
Volgens Poppema zal het uitstel van de stemming niet voor veel vertraging zorgen. ‘We weten dat de AMvB (de Algemene Maatregel van Bestuur die de wettelijke uitvoering van de buitenlandse campus regelt, red.) nog niet klaar is, dus in die zin heeft het geen betekenis voor het moment waarop we de toestemming van de minister kunnen verwachten. Het heeft wel betekenis voor China, omdat er wel een risico is dat sommige dingen ook daar iets van vertraging op zullen lopen. Maar goed, daar moeten we mee dealen’, aldus de RUG-voorzitter.
De nieuwe samenstelling van de raad zal niet voor meer uitloop zorgen, denken de partijen. De nieuwe leden zijn al ingelicht over de details van de Yantaiplannen.
In een echt harmoniemodel had het College nu gewoon de stekker eruit getrokken en gebogen voor de wil van het volk. Ik blijf het verbijsterend vinden dat het College dit blijft proberen door te drukken ondanks de weerzin onder de wetenschappelijke staf. Ik kom inderdaad wel eens iemand tegen die het een goed plan vindt, maar veruit de overgrote meerderheid van de staf die ik tegen kom vindt het moreel ongewenst, financieel gevaarlijk, en ziet geen enkel voordeel voor de kwaliteit van onze kerntaken van onderwijs en onderzoek hier.
Ik heb twee jaar geleden een semester op het Institute for Advanced Study in Princeton gezeten, en daar zaten heel wat China deskundigen. De vrijwel unanieme conclusie van hen en van andere deskundigen in de VS was dat er nog geen enkele universiteit profijt heeft gehad van een dergelijke branch campus in China. Toen al waarschuwden zij voor de risico’s van de snel verslechterende mensenrechtensituatie, en die is er niet beter op geworden. Je moet bereid en in staat zijn er direct de stop uit te trekken als een staflid van je ineens geen visum krijgt vanwege een college over Tibet of zo. Als je daartoe niet bereid bent ben je chanteerbaar en zul je daarna verder onder druk gezet worden.
Dit hele circus heeft verschrikkelijk veel bestuurlijke energie opgeslobberd die beter gebruikt had kunnen worden om onze Europese positie te versterken. Nu Amerikaanse en Britse universiteiten door Trump en Brexit in de problemen komen is er een plicht en een kans voor Europa. Daar horen we ons op te richten.
Willem Jongman