De luchtkwaliteit in Yantai

Als je in Yantai woont, is het alsof je zestien sigaretten per dag meerookt, becijferden RUG-hoogleraren Adriaan Soetevent en Laura Spierdijk. Ze pleiten ervoor de luchtkwaliteit serieus mee te wegen in de Yantaiplannen van de RUG.
Vertaling door Sarah van Steenderen

Het is tegenwoordig alom bekend dat luchtvervuiling een risico voor de gezondheid is. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het toegegeven. Luchtvervuiling kan leiden tot een vroegtijdige dood als gevolg van verschillende hart-, long- en ademhalingsziektes, waaronder beroertes en longkanker. Tegelijkertijd zegt de WHO ook dat het zowel voor werkgevers als werknemers zeer voordelig is als er fatsoenlijk aandacht wordt besteed aan gezondheidsomstandigheden op het werk.

Wij vinden dat deze factoren ook moeten worden meegenomen in de belangrijke beslissingen die in de komende maanden genomen moeten worden omtrent de plannen van de Rijksuniversiteit Groningen om een campus op te zetten in Yantai (UGY). Als onderzoeksuniversiteit is het ons eigen om de juiste informatie te verzamelen en zoveel mogelijk beslissingen te nemen op basis van fatsoenlijk empirisch bewijs. Wij willen hier graag aan bijdragen en delen hierbij de gegevens die wij over de luchtkwaliteit in Yantai hebben verzameld (een uitgebreid rapport met referenties, extra grafieken, technische details en de onderzoeksmethode vind je hier). Voor zover wij weten is dit het eerste artikel dat een duidelijk overzicht geeft van dit belangrijke aspect van de dagelijkse werkomstandigheden van eventuele toekomstige werknemers aan de UGY.

Zestien sigaretten

Er zitten meerdere vervuilers in de lucht, maar wij richten ons op stofdeeltjes met een diameter van maximaal 2,5 μmeter, PM2,5. Mensen die worden blootgesteld aan PM2,5 kunnen gezondheidsproblemen krijgen, en volgens EU-normen mag de concentratie van PM2,5 per jaar niet meer dan 25 μm/m3 zijn. In figuur 1 vind je de PM2.5-concentratie in de Nijensteinheerd in het Groningse Beijum en die in Yantai voor de periode tussen 1 december 2015 en 31 mei 2017. Het is overduidelijk dat het gemiddelde in Yantai veel hoger ligt dan in Groningen, en dat het de EU-norm overstijgt. De gevolgen voor de gezondheid van de concentratie in Yantai zijn vergelijkbaar met die van het meeroken van zestien sigaretten per dag.

Figuur 1: Maandelijks gemiddelde concentratie van PM2,5 (dagelijks gemiddelde in μm/m3), december 2015 – mei 2017.

 

Figuur 2 biedt een perspectief op hoe veel slechter de luchtkwaliteit in Yantai is: elke waarneming wordt in de overeenkomstige AQI-categorie geplaatst. Dit is een veelgebruikte index voor luchtkwaliteit. Meer dan 96 procent van de waarnemingen in Groningen kunnen als ‘goed’ of ‘gemiddeld’ aangeduid worden, terwijl dit in Yantai voor minder dan 55 procent van de waarnemingen geldt. Sterker nog, 22 procent van alle waarnemingen in Yantai zijn ‘ongezond’ of slechter, wat betekent dat ‘iedereen waarschijnlijk negatieve gevolgen voor de gezondheid zal ervaren’.

Figuur 2: Histogram van de concentratie PM2,5 (dagelijks gemiddelde in μm/m3) in AQI-categorieën, december 2015 – mei 2017.

Zorgelijk

Wij zijn van mening dat de gezondheidsaspecten van het UGY-project tot nog toe te weinig aandacht hebben gekregen en dat dat moet veranderen. Onze data laten zien dat de luchtkwaliteit in Yantai op z’n minst zorgelijk is. De Rijksuniversiteit Groningen zou zich als verantwoordelijke werkgever moeten gedragen en ervoor zorgen dat haar werknemers onder gezonde omstandigheden kunnen werken. Gezondheid op het werk is niet een onderwerp dat genegeerd kan worden in het debat rondom de UGY. Wij hopen met onze informatie het debat verder aan te wakkeren.

Adriaan Soetevent is hoogleraar micro-economie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en het University College Groningen

Laura Spierdijk is hoogleraar econometrie aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties