Kantinepersoneel blijft

De medewerkers van de restaurants en kantines van de RUG blijven in dienst bij de universiteit. Het plan om ze te ontslaan en vervolgens onder te brengen bij een commerciële cateraar is afgeblazen.
Door Peter Keizer

Dat heeft afdelingshoofd Tom de Witt Hamer van Food & Drinks, zoals de organisatie van de kantines, restaurants en takeaways officieel heet, besloten na weerstand van de medewerkers, dienstraad en universiteitsraad.

‘Het is goed nieuws, een opluchting’, laat een woordvoerder van de medewerkers weten, die niet met naam genoemd wil worden. ‘We houden onze arbeidsvoorwaarden en ons loon.’

Uitbesteden

De RUG wil de eigen restaurants en kantines uitbesteden aan een commerciële cateraar, omdat het tonnen kost om ze in de lucht te houden. Dat betekende ook dat de betrokken medewerkers hun aanstelling bij de universiteit zouden verliezen. Maar van dat laatste plan wordt afgezien, nu de koks, teamleiders en bediening hebben laten weten het er niet mee eens te zijn.

Van verschillende kanten kwam er kritiek op de plannen, laat de directie weten in een rapport. ‘Ondanks de nadelen die daaraan voor de organisatie verbonden zijn, is besloten de rechtspositie van het betrokken personeel als medewerker van de RUG te handhaven.’

Groninger nuchterheid

Als reactie op de voorgenomen reorganisatie presenteerden de restaurantmedewerkers in augustus hun eigen plan – getiteld ‘Eten met Groninger nuchterheid’ – waarin ze de directie duidelijk wilden maken dat ze zelf de kantines kunnen redden. Maar dat plan is door De Witt Hamer afgewezen. ‘Het is niet goed onderbouwd, en lijkt niet haalbaar en uitvoerbaar’, liet hij de personeelsleden weten.

‘Dat was een hard oordeel naar de medewerkers toe’, zegt FNV-lid Vincent Boxelaar, die samen met de personeelsleden het plan opstelde. ‘Het was teleurstellend, want iedereen was ertoe bereid zich in te zetten en ze vinden nog steeds dat ze het kunnen. En ik ben het met ze eens.’

‘We zouden de kantines en restaurants het liefst zelf behouden’, reageert de woordvoerder van de medewerkers. ‘Maar ons plan heeft wel wat opgeleverd, we blijven in dienst, en dat is een grote opluchting.’

Nieuwe cateraar

Het plan om de kantines uit te besteden aan een commerciële cateraar blijft wel overeind. Het restaurantpersoneel blijft het werk uitvoeren, maar dan onder leiding van de cateraar. Wie dat wordt, is nog niet duidelijk. Volgens de planning moet in juni 2017 bekend worden wie de kantines overneemt. In januari 2018 moeten de nieuwe restaurants openen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties