Taart, quiz, congres en geen gala: zo viert de RUG haar verjaardag

De universiteit wordt 405 en daar hoort een knalfeest bij. De voorpret kan officieel beginnen, want dinsdagmiddag is het programma bekendgemaakt.
Door Thereza Langeler

Het thema, dat wisten we al sinds september, is all inclusive. ‘We willen dat het lustrum voor iedereen bij de universiteit iets te bieden heeft’, vertelde rector magnificus Elmer Sterken dinsdagmiddag. ‘Maar we willen ook de rest van de samenleving erbij betrekken, de ivoren toren uit. Dat is in dit programma goed geslaagd.’

Neem hieronder alvast het programma door en blokkeer desgewenst een aantal data in je agenda. Want bij all inclusive hoor jij ook, per slot.

6 juni: Congres ‘Growing Together’

Vierhonderd onderzoekers van over de hele wereld komen naar het Academiegebouw, om het te hebben over ‘celebrating diversity and fostering inclusion’. Want met alleen tolerantie voor wat anders is dan jij, ben je er niet, vertelt Monica Lopez Lopez, die zich in een speciale academische raad met de organisatie van het congres bezighoudt. ‘We moeten verschillen víéren. En eerlijke gesprekken voeren over de oorzaken van sociale exclusie.’

Om de boel een beetje all inclusive te houden is het congres nadrukkelijk niet alleen bedoeld voor academici. Er zijn vijf verschillende tracks: voor onderzoekers, studenten, docenten, community leaders en diversity officers. Kies zelf waarmee jij je identificeert, zouden we zeggen.

’s Avonds presenteert de universiteit de honderdste fellow in het Rosalind Franklinprogramma, dat speciaal bedoeld is om vrouwelijk wetenschappelijk talent te stimuleren.

7 juni: Taart!

Een feestje zonder taart is ook maar zoiets als een mast zonder vlag. Daarom is op vrijdag een taartenbakwedstrijd en taartenproeverij (met bubbels!) op het Broerplein. Ja, net zoiets als Heel Holland Bakt – temeer omdat de winnende taart wordt gekozen door Sarena Solari, RUG-alumna én winnares van het derde seizoen HHB.

8 juni: De Nacht is terug

Tot 2016 organiseerde de universiteit elk jaar een Nacht van Kunst en Wetenschap, waarin in de binnenstad van alles te beleven was op het gebied van, ja, kunst en wetenschap, dus.

Klinkt leuk, was ook leuk, maar het was óók een behoorlijk organisatorisch karwei waar RUG, Hanze en gemeente eigenlijk wat moeite mee hadden. In 2017 en 2018 ging de Nacht niet door, maar speciaal voor het RUG-lustrum is-ie dus weer terug. Vanaf 4 maart kun je tickets bestellen.

12 juni: 2 voor 12 plus Ren je Rot

Twee legendarische tv-spelletjes, en dat dan in facultaire teams tegen elkaar. Dat is een beetje wat wij voor ons zien, althans. De universiteit omschrijft het zelf voorlopig gewoon als ‘een quiz en sportevenement’.

Alle afdelingen, diensten en faculteiten van de RUG kunnen een team afvaardigen. En wil je een beetje winnen, dan is het natuurlijk handig dat dat team zo all inclusive mogelijk is.

13 juni: Geen galabal, wel Extravaganza

Alle RUG-studenten, -medewerkers en hun introducees zijn welkom in Martiniplaza ‘als zichzelf, of als de meeste extravagante versie van zichzelf’ voor een soort doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-variant van het traditionele Lustrumbal. Met dien verstande dat gek doen dus óók mag.

Er is in elk geval geen galadresscode. Wel is er een show van ‘een beroemde Groningse theatergroep’, maar daar kan presentator Bram Douwes nog niet meer over zeggen.

14 juni: Eredoctoraten

Celbioloog Titia de Lange en historicus Philipp Blom krijgen tijdens een ceremonie in de Martinikerk een RUG-eredoctoraat van rector magnificus Elmer Sterken. Je kunt een eredoctoraat krijgen voor een bijzondere prestatie, wetenschappelijk of niet, waarvoor je geen proefschrift geschreven hebt. Een lustrum zonder eredoctoraat is een beetje als een feestje zonder taart; vijf jaar geleden deelde de RUG maar liefst tien eredoctoraten uit.

Philipp Blom komt oorspronkelijk uit Hamburg en woont nu in Wenen. Hij schrijft voor Britse en Duitse kranten en publiceerde verschillende romans. Titia de Lange richt zich in haar onderzoek op verouderingsbiologie. Dankzij haar onderzoek is nu meer bekend over hoe celdeling en de overdacht van genomen werkt.

15 juni: Throwback Saturday

15 juni is een terugkomdag voor alumni, die eerst kunnen brunchen op de Grote Markt en daarna een programma van hun eigen oude faculteit kunnen volgen. ’s Avonds is er een afsluitend feest op het Broerplein. Of dat een beetje gaaf wordt? Bram Douwes belooft alvast een DJ op het balkon van het Academiegebouw. En het is zaterdag, dus zelfs echte onvervalste burgers kunnen gewoon ouderwets hun kop eraf schroeven.

Dit is er ook nog te doen

Vanaf 5 juni is het gerenoveerde Universiteitsmuseum weer open voor publiek. Je kunt er de permanente tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van de RUG, en er is een speciale lustrumtentoonstelling van kunsthistorica Eva Rovers in samenwerking met Vera Art Division.

Vanaf 7 juni speelt de theatervoorstelling Totally Shifted in het Grand Theatre, onder regie van Jack Nieborg (van het Shakespearetheater in Diever en de feuilletonvoorstelling Uut de Hoogte). Het stuk duurt ‘zo lang als een voetbalhelft’ en belicht in die tijd internationalisering en de relatie tussen studenten en stad. Mét live muziek en een tribune midden op het podium.

Het Talencentrum van de RUG heeft een essaywedstrijd voor studenten in het leven geroepen. Als je vóór 3 mei een essay van maximaal 2000 woorden instuurt, maak je kans om de eerste winnaar te worden van de kersverse Gerrit Krolprijs, die wordt uitgereikt op 12 juni. De schrijver van het beste essay wint 2000 euro en de drie beste essays verschijnen op het literaire weblog Tzum.

Het thema van de wedstrijd is – verrassing – inclusiviteit. Wat wél een beetje opvallend is, in de context van een all inclusive feestje: alleen Nederlandstalige inzendingen zijn welkom. Maar dat is heel goed uit te leggen, volgens Ronald Ohlsen van het Talencentrum: de prijs heeft als doel om het Nederlands als academische taal in het zonnetje te zetten, zodat ze niet ondersneeuwt door het Engels. ‘Anders gaan we terug naar de situatie van de Middeleeuwen, met één lingua franca voor de wetenschap die geen binding meer heeft met de maatschappij.’ Goed, nee, dat is ook weer niet direct divers.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties