Geen collegegeld meer dankzij gift van 1 miljard dollar en UvA worstelt met rokers

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: een rijke weduwe schenkt een New Yorkse medische faculteit een miljard dollar en de UvA worstelt met rokende studenten.

Geen collegegeld meer dankzij gift

Foto Markus Spiske via Unsplash

Studenten van het Albert Einstein College of Medicine in New York hoeven geen collegegeld meer te betalen. Dat is mogelijk geworden door een gift van 1 miljard dollar door de steenrijke Ruth Gottesman.

Gottesman, 93 jaar, kwam in 1968 in dienst van het Albert Einstein College. Haar in 2022 overleden echtgenoot verdiende een kapitaal als investeerder op Wallstreet, de Amerikaanse beurs, zo bericht de BBC.

Het collegegeld aan het Albert Einstein College of Medicine is 59.000 dollar per jaar, bijna 55.000 euro. Studenten die er afstuderen, hebben dus een torenhoge studieschuld.

De faculteit geeft het collegegeld dat ze in augustus betaalden binnenkort terug. Vanaf dit jaar hoeft niemand collegegeld meer te betalen. Zo kan iedereen aan de faculteit studeren en ‘niet alleen degenen die het zich kunnen veroorloven’, zei de rector tijdens de publieke bekendmaking, die leidde tot een volle zaal met juichende en tranen wegpinkende studenten, zo is te zien in video van de BBC.

UvA worstelt met hardnekkige rokers

Foto: Folia/Toon Meijerink

Roken op of rond de universiteit (en dat geldt voor alle andere onderwijsinstellingen) is sinds augustus 2020 bij wet verboden. Maar wat als rokers zich er niets van aantrekken en gewoon doorpaffen?

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kreeg 2400 euro aan boetes opgelegd door toezichthouder NVWA omdat de uni niet of onvoldoende optrad tegen rokers. Want de universiteit moet handhaven, maant de NVWA.

Dat deed de uni aanvankelijk wel. Samen met de Hogeschool van Amsterdam gaf de UvA sinds het verbod inging 600.000 euro uit aan coaches die toezicht houden op naleving van het rookverbod. Maar daarmee is de uni dit jaar gestopt: veel te duur.

Dat toezicht was bovendien maar enkele weken per jaar. Als de uni en hogeschool het hele jaar zouden controleren, komen de kosten uit op twee miljoen euro. ‘Dat is geen optie, want natuurlijk totaal uit verhouding met wat je wilt bereiken’, zegt Marc de Jong van Facility Services in universiteitskrant Folia. Bovendien: van twee miljoen euro kun je heel veel boetes betalen.

VU versoepelt beleid over Gaza/Israël

Een pro-Palestina-actie in de kantine van de VU, in november vorig jaar. Foto: Ad Valvas/Peter Breedveld

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam staat onder voorwaarden toe dat er op de uni bijeenkomsten worden gehouden over het conflict Gaza/Israël.

Dat meldt universiteitskrant Ad Valvas. De VU was tot nu zeer terughoudend bij het toestaan van debatten of bijeenkomsten over Gaza, of verbood die bij voorbaat. Maar het college van bestuur vaart vanaf nu een andere koers. Decanen en andere universiteitsbestuurders gaan niet meer van tevoren toetsen of zo’n bijeenkomst mag doorgaan.

Er zijn wel voorwaarden. Er moet sprake zijn van een ‘academische kennisuitwisseling’ die ‘niet mag leiden tot verdere polarisering of het bedreigen van het gevoel van veiligheid’. Ook moeten bijeenkomsten worden aangekondigd en bedoeld zijn voor student en medewerker van de VU.

Spontane en onaangekondigde acties worden niet meer geaccepteerd en daar wordt tegen opgetreden, meldt het universiteitsbestuur. Zo waren er recentelijk sit-ins in een VU-restaurant en op een bachelordag, waar mensen met gezichtsbedekking drie kwartier lang veel lawaai maakten met trommels, schrijft Ad Valvas. Zulke acties zijn uit den boze, aldus de VU.

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties