Geen actie tegen ontgroeningen

Het universiteitsbestuur ziet ondanks de herhaaldelijke kritiek van de Personeelsfractie geen reden om de studentenverenigingen aan te spreken op hun ontgroeningspraktijken.
Door Peter Keizer

‘Als er een duidelijke aanleiding is voor een gesprek, dan zullen we dat voeren. Maar die heb ik nog niet gezien’, zei RUG-bestuurder Jan de Jeu donderdag in de universiteitsraad.

Fractievoorzitter Bart Beijer had speciaal de foto’s uit de almanakken van Vindicat en Albertus in kleur uitgeprint om het universiteitsbestuur te laten zien hoe het eraan toegaat tijdens de ontgroeningen. Maar De Jeu was niet onder de indruk van de foto’s waarin studenten met een stok in de mond tegen de muur staan of door meerdere ouderejaars tegen een tafel worden gedrukt.

ontgroening07-blur

Zelfstandig

‘Het zijn zelfstandige studentenverenigingen waar we geen toezicht op houden of invloed op hebben. En die autonomie is een groot goed. Maar we gaan wel in gesprek als daar aanleiding toe is’, zei De Jeu. ‘Maar het zijn wel verenigingen die verbonden zijn aan de universiteit en invloed hebben op de reputatie van de RUG’, probeerde Beijer nog. ‘De reactie van de verenigingen is altijd dat de eerstejaars voldoende slaap krijgen en dat er goed op ze wordt gelet. Maar de foto’s in de almanakken van de verenigingen vertellen een ander verhaal’, zei hij.

De Jeu ging er verder niet op in en daarmee was de discussie gesloten. De Personeelsfractie heeft de verenigingen opgeroepen alsnog het gesprek aan te gaan in de universiteitsraad. Beijer: ‘Als verenigingen hun laatste drie almanakken nu eens als openbare stukken aan de raad aanbieden!’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties