‘Geef internationals buiten Groningen korting op bus en trein’

Door de krapte op de huizenmarkt in Groningen zijn sommige internationale studenten uitgeweken naar plaatsen buiten de stad. Ze hebben dan wel een kamer, maar ook extra reiskosten. Ze zouden dus een kortingskaart moeten krijgen, vindt studentenpartij SOG.

Een kamer in Haren leek Gabriela Bolan geen slecht idee. Ze vond er een via Kamernet, vanuit haar vaderland Roemenië. De student Europese talen en cultuur checkte nog wel even op Google Maps of de afstand tussen Haren en Groningen niet te groot was en dat leek geen probleem. ‘Ik dacht: het zal wel niet zo duur zijn om met de trein heen en weer te reizen’, zegt ze schouderophalend.

Maar de dagelijkse vijf euro die ze kwijt is voor een retourtje van acht minuten, blijkt maandelijks nog best aan te tikken. ‘En ik ben fysiek niet in staat om die afstand op de fiets af te leggen. Dat is me te ver.’ 

Korting 

De meeste internationale studenten kunnen niet het Studenten Reis Product aanvragen waarmee Nederlandse studenten gratis of met korting kunnen reizen. SOG kwam daarom met het idee van een kortingskaart voor internationals die niet al te ver van Groningen af wonen.

Zo’n korting op het openbaar vervoer zou andere internationals ook kunnen stimuleren om buiten de stad een woning te zoeken, zegt Myriam Kammüller van SOG. Dat zou meehelpen de kamercrisis te bezweren.

‘We hebben berekend dat een student die in bijvoorbeeld Delfzijl of Haren woont gemiddeld rond de 360 euro per maand kwijt is aan vervoer. Het zou fijn zijn om dat bedrag te kunnen verlagen tot vijftig of honderd euro’, zegt Kammüller.

Elke korting zou studenten al enorm helpen, zegt Alexandre Prot vanuit Frankrijk, die 350 euro betaalt voor een kamer in een boerderij in het Drentse Ubbena. Om zijn uitgaven te verminderen, fietst de masterstudent economische ontwikkeling en globalisering elke dag tweeënhalf uur naar Zernike en terug. ‘Ik wil geen twaalf euro per dag betalen aan buskaartjes, dus ik kom vrij moe thuis.’

Oerwoud

De kortingskaart is er dit academisch jaar in elk geval nog niet, zegt SOG-fractievoorzitter in de universiteitsraad Johannes Hütten. De partij is er al wel mee bezig. Ze benadert daarvoor openbaarvervoerbedrijven Arriva and Qbuzz, de gemeente en het universiteitsbestuur.

Maar ook al was de eerste reactie van het RUG-bestuur positief, de wet helpt niet mee. De universiteit mag studenten namelijk niet rechtstreeks betalen. ‘Het is een bureaucratisch oerwoud, maar we proberen een maas in de wet te vinden’, zegt Hütten.

Als dat lukt, dan kunnen ze misschien al volgend semester een proef beginnen of ‘in elk geval halverwege het derde blok’, zegt Hütten. ’Met vijftig of honderd studenten in een pilot kunnen we zien hoe het gaat en ik denk dat de universiteit daar ook wel oren naar heeft.’

Pilot

‘Ik ben de eerste die meedoet aan die pilot’, zegt Jule Steinhauer. De Duitse student Europese talen en cultuur is afgelopen zomer naar Assen verhuisd. Ze is nu elke maand 140 euro kwijt aan haar Dal Vrij-abonnement en het reizen buiten de daluren. ‘Dat is zo’n beetje de helft van wat ik aan huur betaal, wat idioot is. Ze kunnen ons internationals zeker steunen.’

Buiten de hoge reiskosten heeft Jule geen spijt van haar ruime tweekamerappartement die ze met haar vriend huurt. Met huurtoeslag kost het haar 270 euro per maand. 

‘Ik was eerst bang dat ik het studentenleven zou missen en dat niemand me zou willen bezoeken,’ zegt Jule, ‘Maar toen ik de prijzen zag, vergeleken met Groningen, dacht ik: Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? En waarom is het niet gebruikelijker onder studenten om hier te wonen? Vooral als je dakloos bent en geen andere keuze hebt.’

Engels

6 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties