Fouad L. was boos en gefrustreerd en politie houdt makers bangalijst aan

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de verdachte van de drievoudige moord in Rotterdam was gefrustreerd omdat hij geen diploma kreeg en aanhoudingen om Utrechtse bangalijst.

Schutter Erasmus boos en gefrustreerd

De ontmoetingsruimte in het Erasmus MC. Foto: Erasmus Magazine/Daan Stam

Geneeskundestudent Fouad L., die wordt verdacht van drievoudige moord in Rotterdam, was gefrustreerd omdat hij maar geen diploma kreeg van het Erasmus MC. Dat zei het OM deze week tijdens een voorbereidende zitting, schrijft de NOS.

Fouad L. studeerde al tien jaar maar kreeg geen diploma als basisarts omdat er werd getwijfeld aan zijn geestesgesteldheid. Aanleiding waren meerdere meldingen van zijn buurvrouw dat hij overlast veroorzaakte en dieren mishandelde.

Op 28 september vorig jaar sloegen de stoppen bij hem door. Eerst doodde hij zijn buurvrouw (39) en haar dochtertje (14). Vervolgens ging hij naar het Erasmus MC. Daar schoot hij docent en arts Jurgen Damen (43) in een collegezaal dood en stichtte er brand.

L. is zeven weken geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC). De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Aanhouding wegens Utrechtse bangalijst

Het Utrechtsch Studenten Corps, archieffoto uit 1951.

De politie heeft twee 20-jarige Utrechters aangehouden op verdenking van het maken van de beruchte bangalijst. Op die lijst stonden studentes die lid zijn van de vrouwelijke studentenvereniging UVSV met naam en toenaam, beoordeling van hun uiterlijk en hun prestaties in bed.

Dat meldt het AD. De twee mannen worden verdacht van smaad en laster en hebben zich moeten melden op het politiebureau. Ze mogen thuis de uitkomst van het onderzoek afwachten. Er volgen mogelijk meer aanhoudingen, aldus de politie.

De twee zijn waarschijnlijk leden van het studentencorps USC. Het bestuur van de vereniging heeft ze voor onbepaalde tijd geschorst.

Vakevaluaties deugen niet

Vakevaluaties deugen niet, zijn onbetrouwbaar, bevooroordeeld, vrouwonvriendelijk, discriminerend, seksistisch en leiden tot grote ontevredenheid.

Dat schrijft Leidse universiteitskrant Mare na een rondgang langs docenten en opleidingscommissies. ‘Het is al vijftig jaar bekend. En toch blijven we ze gebruiken’, zo citeert Mare een van de geïnterviewden.

De krant herinnert eraan dat de Faculteit Governance and Global Affairs zich vorig jaar al zeer kritisch over de evaluaties uitsprak. Studenten lieten soms stuitende commentaren achter zoals ‘De docent was superkut!’ of ‘Lekker jurkje had ze weer aan tijdens het laatste college’.

Dat gebeurt nog steeds, zeggen docenten. ‘Ik wil niet in detail ingaan op wat ik allemaal heb gezien, maar ik heb zeker opmerkingen gelezen die kwetsend waren of specifiek tegen mij gericht waren’, zegt Aris Politopoulos, voorzitter van de opleidingscommissie archeologie. ‘En ik ben nog een witte man, dus het is nog moeilijk om echt iets discriminerends te zeggen.’

2 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties