FNV: Medewerker uni voelt zich onveilig

Universiteiten moeten een eigen ombudsman of -vrouw krijgen, vinden vakbonden FNV en VAWO. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat veel werknemers zich niet veilig voelen.
Door Giulia Fabrizi

Universiteiten hebben weliswaar een vertrouwenspersoon, maar die heeft te weinig mogelijkheden, vinden de bonden. Een ombudsman of –vrouw kan bij meldingen concreet onderzoek doen en aanbevelen om maatregelen te treffen en sancties op te leggen, aldus FNV-bestuurder Jan Boersma.

Uit het onderzoek blijkt dat veel medewerkers van universiteiten regelmatig te maken hebben met pesten, machtsmisbruik, vernedering, uitsluiting, het achterhouden van informatie en (seksuele) intimidatie.

‘Schokkend’

Volgens de bonden maken vooral vrouwen (44 procent) in het onderzoek melding van negatieve ervaringen, maar blijven mannen (35 procent) niet ver achter. De vakbonden noemen de cijfers ‘schokkend’ en ‘al lang geen incidenten meer’.

De reacties in het onderzoek laten weinig aan de verbeelding over. ‘Mijn werk werd geplagieerd door een vooraanstaande hoogleraar. Mij werd gezegd te zwijgen of ik moest vrezen voor mijn baan’, schrijft iemand.

‘Ik werd openlijk gevraagd naar mijn kinderwens bij mijn sollicitatie. Ook vragen ze zich hardop af of je dit werk wel aankunt met een gezin’, schrijft een ander.

Zero tolerance

De RUG zegt in een reactie dat de universiteit ‘zulke signalen zeer serieus neemt’. Deze week brengt de RUG een zogenoemd zerotolerancestatement uit, waarin wordt gesteld dat ongepast gedrag in welke vorm of functie dan ook onaanvaardbaar is.

Directe aanleiding om de oproep van de bonden voor een onafhankelijke ombudsman-vrouw of klachtencommissie te onderschrijven, is er volgens woordvoerder Jorien Bakker niet. ‘De vertrouwenspersoon van de RUG, direct onder het college van bestuur gepositioneerd, functioneert goed.’

Er loopt wel, zoals afgesproken in de cao, op dit moment een pilot bij andere universiteiten naar de inzet van een ombudsfunctionaris. De RUG wacht de uitkomsten van die pilot af om te zien of het huidige beleid moet worden bijgesteld.

English

1 REACTIE

  1. Ik denk dat de reactie van het college toch wat al te laconiek is. De percentages zijn gewoon te hoog om te negeren. Het probleem is vrees ik ook veel structureler dan dat het op te lossen valt met ombudsmannen of vrouwen. Ik vrees dat de diepere oorzaak ligt in de sterke hiërarchisering op de werkvloer die gekomen is met de wet Modernisering Universitair Bestuur en het hieraan gekoppelde functieclassificatie systeem waarin vooral leidinggeven de rode draad is. De bonden wilden geen beloning op basis van prestaties en wat ze gekregen hebben is het instituut van de ‘leidinggevende’. Zoiets past niet in een universitaire organisatie. Eerder werkte ik in Cambridge en Princeton, en ik zou ons hiërarchische systeem daar echt niet kunnen uitleggen. Zulke hiërarchie is slecht voor de wetenschap, en nodigt ook uit tot misbruik.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in