‘Jongeren zoeken senioren’

7 mei om 14:44 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2022
om 13:27 uur.
mei 7 at 14:44 PM.
Last modified on februari 23, 2022
at 13:27 PM.
Avatar photo

Door Advertorial

7 mei om 14:44 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2022
om 13:27 uur.
Avatar photo

By Advertorial

mei 7 at 14:44 PM.
Last modified on februari 23, 2022
at 13:27 PM.
Avatar photo

Advertorial


Dat is waar het in het project Fix op neer komt. Jongeren en studenten die ouderen in de gemeente Groningen willen bijstaan in hun dagelijkse leven. Met het samen drinken van een kopje koffie, het doen van boodschappen, even wandelen, enzovoort. Onder de naam Fix zijn steeds meer jongeren en studenten in Groningen bereid ouderen daarin bij te staan, ook al voordat corona het hele maatschappelijke leven in de war schopte.

“Klopt, corona heeft ons project wel wat moeilijker gemaakt”, zegt Rein de Vries, via Link050 betrokken bij het project Fix. Link050 verbindt mensen en ideeën en dat komt perfect samen in Fix. “Vanwege corona is de hulpvraag in de breedte toegenomen, maar we hebben wel te maken met social distance en dat maakt een aantal activiteiten die we doen ingewikkelder.”

De deelnemers aan Fix gaan echter niet bij de pakken neerzitten, integendeel. Met veel creativiteit wordt gezocht naar oplossingen om ouderen, juist ook in deze tijd, te kunnen helpen bij hun alledaagse functioneren.

Studenten

Fix is oorspronkelijk ontstaan vanuit de maatschappelijke diensttijd die jongeren moeten invullen. Al snel kwam het idee om daar ook studenten bij te betrekken en dat bleek een schot in de roos. Studentenhuizen, waar meestal zo’n 6 à 7 studenten wonen, adopteren min of meer een senior, waardoor er altijd iemand beschikbaar is die iets kan doen. “Vanwege corona staat het fysieke contact nu onder druk en kunnen ouderen minder goed hun emoties kwijt en daar is nu juist wel behoefte aan”, legt De Vries uit. 

Groeien

Hoewel het project Fix nog in de kinderschoenen staat, verwacht De Vries dat het fors gaat groeien. “We hopen in de toekomst tussen de 100 en 150 ouderen te kunnen bereiken. Iedereen die iets kan en wil doen, kan zich aanmelden, waarbij we onze met name richten op jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Per leeftijd kijken we dan goed wie wat kan doen en op die manier kunnen we de oudere medemens optimaal helpen. Dat is precies waar Fix voor staat.”

Aanmelden kan via: www.fix-groningen.nl