Feringa stuwt RUG op in ranking

De RUG stijgt dertien plaatsen in de prestigieuze Shanghai-ranking, van de 72e naar de 59e plaats. Daarmee plukt de universiteit de vruchten van de Nobelprijs van Ben Feringa, die zwaar meetelt bij deze ranking.
Door Christien Boomsma

De lijst van ‘s werelds topuniversiteiten wordt al jaren aangevoerd door Harvard University (VS), gevolgd door Stanford (eveneens VS) en Cambridge (GB). Qua Nederlandse universiteiten staat alleen Utrecht voor Groningen, op de 47e plek. Utrecht haalt hiermee voor het eerst de top vijftig. In 2016 stond Utrecht nog op plaats 65.

De RUG spreekt van ‘een mooie sprong’, maar ook van een die werd verwacht. Collegevoorzitter Sibrand Poppema: ‘We hadden deze stijging verwacht na die fantastische scheikunde Nobelprijs van Ben Feringa in oktober vorig jaar. De Shanghai-ranking laat Nobelprijzen en wetenschappelijke publicaties nou eenmaal zwaar meewegen.’

De Shanghai-ranking is een van de drie belangrijkste ranglijsten van universiteiten naast de Times Higher Education (THE) en de QS-ranking. De Shanghai-ranking geldt echter wel als de meest betrouwbare.

Commercie

Waar THE en QS commerciële bedrijven zijn, die geld verdienen door universiteiten te ‘helpen’ met hun data-analyse, verzamelt ‘Shanghai’ zijn eigen gegevens. Naast de Nobelprijs zijn ook citaties en publicaties in toptijdschriften als Nature en Science van belang.

Nadat bekend werd dat Feringa de Nobelprijs had gewonnen, voorspelde ranking-specialist Jules van Rooij van de RUG een 56e plek voor Groningen. Het valt te verwachten dat Groningen straks ook flink klimt in de THE- en QS-ranking.

Bij deze twee ranglijsten is reputatie van belang. De kans is groot dat de publiciteit rond Feringa ook het prestige van de RUG een meetbare boost heeft gegeven. Vooral aankomend studenten uit het buitenland gebruiken rankings als een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een universiteit, aldus de RUG.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties