Lida van den Broek: ‘Blijf knokken voor gelijkheid’

Lida van den Broek is een van de founding mama’s van Mama Cash, het eerste internationale vrouwenfonds ter wereld. Ze organiseert op 8 maart (Internationale Vrouwendag) het Mama Cash Feminist Festival in Groningen.
Door Mella Fuchs

Zijn feministen mannenhaters?

‘Dat zeiden ze in de beginjaren van de tweede golf, omdat feministes kritiek hadden op mannen. Door ze mannenhaters te noemen hoefden ze niet serieus te worden genomen. Mannen zijn niet per definitie slecht, maar sommigen hebben wel wat af te leren. En goddank is er al zoveel veranderd. Het enige wat mijn vader ooit in huis deed was stofzuigen. Als je als man achter een kinderwagen liep, was je een mietje. Dat is nu toch heel gewoon?’

Dus je bent positief over wat er al is bereikt?

‘Er is natuurlijk heel wat bereikt, maar niet genoeg, en daarom is ons motto: Leuk, 100 jaar vrouwenkiesrecht, maar we hebben nog steeds heel veel te wensen. Kijk naar de ongelijke salariëring, of naar het aantal vrouwen in de regering, de Tweede Kamer of de gemeente. Rutte zegt: ‘We hebben wel gekeken, maar we hebben de beste mensen gekozen.’ Het idee dat mannen geschikter zijn om leidersposities in te nemen, omdat ze zogenaamd onkwetsbaarder en minder empathisch zijn, wordt daarmee gevoed.’

Is het dan niet gewoon wáár?

‘Zeker niet. Onderzoek wijst uit dat een goede mix van mannen en vrouwen het beste werkt. Bovendien zijn die zogenaamd mannelijke en vrouwelijke eigenschappen vaak aangeleerd. Toen mijn zoon op de middelbare school zat was hij ondersteboven van een meisje, en zij ook van hem, maar hij durfde haar niet te vragen voor een dansfeest. Mijn zoon zei ‘Waarom moet ik háár nou vragen, waarom doet zij dat niet?!” En dat is precies de ellende; de jongens moeten vragen, die léren dus te vragen. En daarom zijn het tijdens sollicitaties de mannen die vragen om de auto of de hoogte van het loon en niet de vrouwen. Want die hebben dat niet geleerd. Dat moet veranderen.’

Wat kunnen studenten doen?

‘Blijf knokken voor gelijkheid. Wees je bewust van (elke vorm van) discriminatie en besef: hier wil ik niet aan mee doen. En val elkaar niet af om je beter te voelen over jezelf.’

Wat valt er te beleven op het festival?

‘Onder het motto ‘If I can’t dance, I’m not part of your revolution’ van feministe Emma Goldman beginnen we om 07:00 uur met een rave. Daarna goed ontbijten. Vervolgens bewonderen we vijftig belangrijke noordelijke feministen bij de opening van de Groninger Vrouwengalerij in de UB. Je kunt gratis luisteren naar lezingen (over een reis te paard door Mongolië bijvoorbeeld), muziek, een talkshow, een paneldiscussie, spoken word of meedoen aan workshops. Je kunt een stadswandeling maken over de vrouwen die mede de Groningse geschiedenis hebben bepaald. En als laatste is er theater.’

English

4 REACTIES

 1. “Lida van den Broek: ‘Blijf knokken voor gelijkheid’ ”
  Moeten we er voor knokken dat er in Nederland jaarlijks 35 vrouwen om het leven komen op het werk? Er komen jaarlijks 70 mannen om het leven op het werk.
  En dit is nog maar één voorbeeld.
  http://empathygap.uk/

  • Beste Ton Maps

   Helaas moet ik me via Disqus tot je richten, omdat ik niet weet wie je bent (en jij ook niet wilt zeggen wie je bent).

   Het is mij natuurlijk opgevallen dat je bij elk verhaal dat UKrant publiceert over vrouwenrechten/vrouwenbeweging/feminisme in de pen klimt en commentaar geeft.

   Ik zal de laatste zijn die jou het recht ontneemt om te reageren, maar ik wil je bij dezen wel wijzen op onze spelregels.

   1. Reacties met externe links of externe content worden verwijderd; als je goede argumenten hebt, heb je die helemaal niet nodig (jij gebruikt vaak externe linkjes en externe content, zoals YouTube)

   2. Aanhoudend reageren op dezelfde thema’s met telkens dezelfde boodschap zien wij als ‘drammen’. Zulke reacties worden verwijderd, want voegen niets (meer) toe aan de discussie. (het gaat erom dat een discussie zich ontwikkelt, niet dat telkens dezelfde loopgraven en schuttersputjes worden betrokken)

   3. Houd je bijdrage aan discussie relevant. Dat wil zeggen: reacties moeten direct verband houden met het onderwerp (on-topic). (jouw reactie over gevaren van mannenberoepen heeft niets te maken met een discussie over gelijke beloning voor vrouwen, oftewel gooi niet alles op een hoop)

   Een forum als Disqus is primair bedoeld om ideeën en visies en meningen uit te wisselen, naar elkaar te luisteren en hopelijk wat van elkaar op te steken – al hoef je het niet met elkaar eens te zijn/worden.

   Ik hoop dat jij dat ook zo ziet en dat je onze spelregels zult respecteren. Reacties die niet aan de spelregels voldoen, worden voortaan verwijderd. Zie voor de volledige richtlijnen hier:
   https://www.ukrant.nl/wp-content/uploads/2019/03/Spelregels-voor-reageren-op-UKrant.pdf

   Mocht je het niet met me eens zijn, kruip dan uit de anonimiteit en neem contact op met mij.

   Met vriendelijke groet,

   Rob Siebelink
   hoofdredacteur UKrant

 2. “Kijk naar de ongelijke salariëring”
  (hele diepe zucht) Google ‘wage gap myth’, bijna 5 miljoen resultaten, voor de liefhebber.
  Mannen staan onder grotere druk om te kiezen voor slechtere arbeidsvoorwaarden die gecompenseerd worden door een hoger salaris.
  Vrouwen geven meer geld uit en zijn dominant in het bepalen waar geld aan uitgegeven wordt.

  “Kijk naar het aantal vrouwen in de regering, de Tweede Kamer of de gemeente.”
  Vrouwen hebben de mogelijkheid voorkeurstemmen uit te brengen op vrouwen.
  Een zeer klein percentage mannen heeft het stuur in handen, maar de bestemming wordt bepaald in de publieke opinie, en daar hebben vrouwen zo goed als alleenheerschappij.
  Feministen rammen de boodschap er in dat mannen de macht hebben – dan is alles wat er mis is in de wereld automatisch de schuld van mannen.

 3. “Leuk, 100 jaar vrouwkiesrecht”
  Feministen hoeven alleen maar de soundbite ‘vrouwkiesrecht’ te laten vallen om een haat zaaiende leugen te insinueren: ‘Vrouwen hadden geen stem, ze hadden niets te vertellen.’
  En met welk machtsmiddel hebben mannen vrouwen de mond gesnoerd? Niemand gelooft dat mannen een grotere sociale intelligentie hebben dan vrouwen, dus dan blijft spierkracht over. Mannen hebben de mensen waarmee ze hun meest intieme relaties hadden – hun echtgenoten, moeders, dochters, zussen – onderdrukt met geweld of de dreiging met geweld. Dat is wat feministen insinueren: onze zonen, broers en vaders zijn van nature gewelddadige seksistische sociopaten.

  De werkelijkheid is genuanceerd:
  Vrouwen hebben op lokaal niveau altijd stemrecht gehad. In de tijd dat vrouwen stemrecht op nationaal niveau kregen, nam de overheid (minuscuul in vergelijking met nu) alleen beslissingen over zaken waar vrouwen weinig belang aan hechtten. Dus vrouwen vonden dat prima zo. Ze hebben stemrecht gekregen zodra ze er om vroegen.

  Suzanne McCarley:
  ‘In the US, “universal” suffrage for men was granted in the mid/late 1800′s, in part because of the obligation for conscription. 50 years later women were granted the vote as soon as the majority of women WANTED the vote – but most women didn’t want the vote until they were assured that the right to vote would not be tied to conscription.
  Men earned the right to vote. Women merely demanded it.’

  http://empathygap.uk/?p=271
  https://stevemoxon.co.uk/all-were-told-about-women-getting-the-vote-and-the-role-of-the-suffragettes-is-false/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in