Nederlandse mannen voeren de boventoon, terwijl het met de sociale veiligheid onder minderheden niet altijd goed is gesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van de faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) dat het faculteitsbestuur liet uitvoeren.
Volgens de werkgroep schetsen de resultaten van het onderzoek in algemene cijfers een positief beeld over de faculteit en over de manier waarop ze met diversiteit, inclusie en sociale veiligheid omgaat. Toch waarschuwen de onderzoekers ook dat de resultaten een vertekend beeld kunnen geven.
Kijkend naar de verschillende subgroepen (zoals internationals, vrouwen en junior onderzoekers) blijkt namelijk juist daar het gevoel een stuk pessimistischer te zijn. Zo voelen sommige medewerkers zich in wisselende mate onveilig op de faculteit. In het rapport wordt onder meer melding gemaakt van verbale agressie, discriminatie en pestgedrag.
Wel verwacht
‘Er zijn bevindingen waar we niet blij mee zijn’, zegt Robbert Maseland, voorzitter van de faculteitsraad en lid van de werkgroep. ‘Het is niet alleen rozengeur en maneschijn. Maar deels hadden we de resultaten wel verwacht. Elke grote organisatie kampt met dit soort problemen. Ik zou eerder zijn geschrokken als we dit niet hadden gevonden, omdat mensen zich er dan waarschijnlijk niet over uit hadden durven spreken.’
Ook decaan Peter Verhoef erkent dat bepaalde bevindingen te verwachten waren. ‘We zijn het onderzoek gestart omdat we in de gaten hadden dat een aantal dingen niet in de haak waren.’ Het instellen van een onafhankelijke en diverse werkgroep was volgens hem belangrijk om juist die punten boven tafel te krijgen. ‘Dat je dan ook met de billen bloot moet, is logisch’, zegt hij.
Ongelijkheid
En dat geldt niet alleen voor de sociale veiligheid binnen de faculteit. Hoewel de onderzoekers voorzichtig zijn in hun analyse, concluderen ze ook dat er aanwijzingen zijn voor ongelijkheid in beloning en promotiekansen tussen mannen en vrouwen en tussen Nederlandse medewerkers en internationals. Daarin zijn Nederlandse mannen over het algemeen bevoordeeld ten opzichte van hun vrouwelijke of internationale collega’s.
Volgens de onderzoekers is dit deels te verklaren doordat sommige mensen uit de minderheidsgroepen minder toegang hebben tot informele netwerken binnen de faculteit. En juist die netwerken blijken binnen de FEB-cultuur belangrijk om echt onderdeel uit te maken van de gemeenschap. ‘Daarom zou het belang van interne netwerken voor bestuur en beleid omlaag moeten. Daar hebben wij ook aanbevelingen voor gedaan’, licht Maseland toe.
Niet altijd helder
Daarnaast moeten ook criteria rond het toekennen van middelen en promoties inzichtelijker worden gemaakt. Verhoef erkent dat die voorheen niet altijd even helder waren. ‘Daarom hebben we vorig jaar geprobeerd een eenduidig tenuretrackbeleid te creëren. Ook hebben we een standaard evaluatieformulier ingevoerd, dat voor iedere kandidaat hetzelfde is.’
Hoewel het onderzoek de pijnpunten binnen de faculteit zwart-op-wit zet, benadrukken de onderzoekers ook dat er veel goed gaat. Maseland: ‘Wat we hebben laten zien is dat het over het algemeen goed loopt, maar dat er voor de mensen die wel tegen problemen aanlopen onvoldoende checks and balances zijn. Het belangrijkste is dat we die terugbrengen.’
Daar is het bestuur het mee eens, zegt ook Verhoef. ‘En als er een ding belangrijk voor ons is, dan is dat het verschil in sociale veiligheid tussen verschillende groepen. Iedereen moet zich op zijn plek voelen op de faculteit en er mag geen ruimte zijn voor ongepast gedrag.’