Faculteitsraad rechten stemt over zelden gebruikt stemreglement

Als er in de faculteitsraad rechten over een onderwerp gestemd moet worden, kunnen leden elkaar daar nu voortaan voor machtigen. Ook al wordt er bijna nooit gestemd. 

Zo’n machtiging kan belangrijk zijn bij onderwerpen waar bijvoorbeeld de personeels- en studentengeleding van mening verschillen, zoals een paar maanden geleden het geval was. Toen dreigde het tot een stemming te komen over de kwestie of studenten al dan niet online colleges moesten kunnen terugkijken. 

Een aantal studenten dacht via machtiging hun stem aan een collega te hebben overgedragen, maar dat bleek helemaal niet te mogen. Van stemmen kwam uiteindelijk niet, maar dat was voor de studentengeleding wel aanleiding om afgelopen vrijdag een voorstel in te brengen om machtigen voortaan toe te staan.

Harmoniemodel

Voor voorzitter Michiel Duchateau was het belangrijk te onderstrepen dat de raad werkt volgens het harmoniemodel, waarin discussie voeren en samen tot overeenstemming komen voorop staat. ‘Dat is ook de meerwaarde van de discussie’, beaamde docent en raadslid Pepijn Tukker, ‘dat mensen nog van mening kunnen veranderen.’

Maar de studenten bepalen hun standpunt in gezamenlijkheid voor de vergadering uit. ‘Wij zijn wel eensgezind’, verklaarde Quincy Veltmaat van studentenpartij Ten Behoeve van Rechtenstudenten (TBR), ‘dus wij willen de mogelijkheid om te kunnen machtigen.’

Onderwijsdirecteur Jaap Dijkstra waarschuwde nog dat machtigen er mogelijk voor zorgt dat leden ‘uit gemak’ niet komen opdagen. En dat raakt aan een ander probleem binnen de faculteitsraad: de onderbezetting. 

Niet aanwezig

Niet alle zetels van medewerkers zijn bezet, doordat afgelopen zomer drie mensen vertrokken. Als er dan nog eens vijf mensen niet aanwezig zijn, om wat voor reden dan ook, mag de vergadering niet beginnen. Dat kan pas als minstens vijf mensen van elke geleding aanwezig zijn. Het machtigen lost dat niet op, benadrukt Duchateau, want mensen moeten fysiek aanwezig zijn.

Studentraadslid Veltmaat verzekerde de raad ervan dat leden van TBR gewoon naar de vergadering zouden blijven komen en vroeg de stemming aan. Alle acht studentraadsleden stemden voor machtigen, de zes medewerkers in de raad stemden tegen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties