Faculteiten vergeten werkvergunning te regelen voor internationale student-assistent 

Studenten van buiten de EU werken regelmatig als student-assistent zonder dat zij hiervoor de vereiste werkvergunning hebben. Dat kan de RUG een forse boete opleveren.

Heeft de student geen vergunning, dan moet de faculteit – die de aanstelling regelt – dit melden bij de Immigration Service Desk van de universiteit, die vervolgens de vergunning aanvraagt bij het UWV.

Alleen wordt zo’n melding niet altijd gedaan, ontdekte de hr-afdeling onlangs. Een onaangekondigde controle van de arbeidsinspectie kan dan een boete van 8000 euro per werknemer opleveren. 

Boetes voorkomen

Er zijn in elk geval recentelijk geen boetes uitgedeeld, zegt RUG-woordvoerder Anja Hulshof. ‘Maar we willen dit natuurlijk graag voorkomen.’ Alle leidinggevenden zijn daarom nu gewezen op de regels. 

Wie een aantekening ‘Arbeid vrij toegestaan. TWV niet vereist’ heeft op zijn verblijfsvergunning, heeft geen werkvergunning nodig. Studenten met de aantekening ‘studie’ wel. Studenten van binnen de EU hebben sowieso geen vergunning nodig.

Het aanvragen van een werkvergunning duurt in de regel vier tot zes weken. Daarna mag de student maximaal 16 uur per week werken, of voltijds in de maanden juni, juli en augustus.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties