Faculteiten mogen zelf verder in Yantai

Faculteiten krijgen zelf de gelegenheid om in Yantai samenwerkingen aan te gaan met de China Agricultural University. Het gaat om kleinschalige projecten, maar het college van bestuur van de RUG sluit niet uit dat het ooit toch nog tot een branch campus komt.
Door Thereza Langeler

Oorspronkelijk was het bestuur van plan om in Yantai zo’n branch campus te starten, waar RUG-opleidingen van de faculteiten Ruimtelijke Wetenschappen en Science & Engineering aangeboden zouden worden. Maar in januari gaf een meerderheid van de universiteitsraad te kennen dat ze niet kon instemmen met het plan dat er lag.

De afgelopen maanden is het bestuur in gesprek geweest met het college van decanen, de raad van toezicht van de RUG en de China Agricultural University (CAU), zo staat te lezen in een memo aan de universiteitsraad. Het heeft gezocht naar andere mogelijkheden voor samenwerking tussen Groningen en China. ‘Ze zijn zich in China bewust van de ontstane situatie, en daar hebben ze begrip voor’, zei Jan de Jeu van het college van bestuur.

Onderzoek met bedrijven

In overleg is besloten om faculteiten de gelegenheid te geven om gezamenlijke projecten met CAU op te starten in Yantai. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over onderzoek met bedrijven, double degree programmes en zogenaamde 3+1-programma’s. In die laatste variant biedt de RUG een opleiding aan in China, waarbij minstens een kwart van die opleiding in Groningen wordt gevolgd.

De Faculteit Science & Engineering (FSE) heeft al eerder aangegeven activiteiten op te willen zetten met opleidingen en onderzoeksgroepen die daarvoor voelen. Wat de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen doet, is nog niet bekend. ‘We moeten het er nog over hebben in de faculteitsraad’, laat voorzitter Gerd Weitkamp weten.

Andere faculteiten kunnen ook samenwerkingen aangaan als ze dat willen, volgens het memo. ‘Zo kan kleinschalig en langs de weg der geleidelijkheid ervaring worden opgedaan waarmee mogelijk in de toekomst een betere en beter onderbouwde aanvraag voor Transnationale Educatie kan worden voorgelegd.’

Gemengde gevoelens

Leden van de universiteitsraad reageerden met gemengde gevoelens op de plannen, juist vanwege die passage. Tegenover kleinschalige samenwerkingsprojecten in China staat de raad positief. Maar een deel van de leden vreest dat de deur naar een branch campus nog zo ver openstaat dat straks het hele besluitvormingsproces van voren af aan begint.

‘Dit lijken stapjes te zijn met als doel om uiteindelijk toch een campus te beginnen in Yantai’, merkte Jasper Been van studentenfractie DAG op. ‘Waarom zijn de stapjes niet goed genoeg?’ Denise Mensonides van Lijst Calimero pleitte voor heldere afspraken over wat precies wel en niet de bedoeling is. ‘Op papier, zodat er iets gedocumenteerd is voor onze opvolgers in de raad. Ik kijk niet per se met wantrouwen naar het bestuur, maar wel een beetje angstig naar komende tijd.’

Geen doel

De Jeu stelde dat een nieuwe aanvraag voor een branch campus niet per definitie het doel is van het vervolgtraject. ‘Het is niet aan dit bestuur om met een nieuwe aanvraag bezig te gaan. Maar het is niet uitgesloten dat er ooit een plan te formuleren is dat wél de instemming van de raad krijgt. We vinden het van belang om die optie niet helemaal de deur uit te gooien, want dan kunnen we niet blijven samenwerken.’

Hoe dan ook zullen zowel de universiteitsraad als de onderwijsminister moeten instemmen met een eventuele nieuwe aanvraag.

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties