Even zonder telefoon

UKrant-columnist Alex Steenbreker ziet zichzelf niet als smartphoneverslaafd. Dus had ze niet verwacht dat ze zoveel ‘kleine confrontaties’ zou hebben toen ze een een paar dagen zonder mobieltje zat.
Door Alex Steenbreker

Op zondagavond behoor ik doorgaans tot de veel te grote groep studenten in de trein van het zuiden naar Groningen. Het was het moment dat ik de deuren van de trein dicht hoorde gaan, dat ik ontdekte dat ik mijn telefoon niet bij me had.

Nadat ik voor de tweede keer al mijn spullen had doorzocht, kwam ik op het idee om mijn vriend te bellen, om te vragen of mijn telefoon nog bij hem lag. Een kort moment was ik blij met mijn idee, vervolgens mopperde ik op mezelf dat ik daar niet eerder aan gedacht had, en tot slot ontdekte ik dat bellen zonder telefoon bijzonder lastig is.

Gelukkig had ik mijn laptop bij me, en dus stuurde ik mijn vriend een mailtje: ‘Mijn telefoon ligt nog bij jou. Zorg goed voor ‘m en doe ‘m de groeten van mij. Wens me sterkte. Tot vrijdag.’

Ergens op mijn studentenkamer bevond zich nog een wekker, die ik nieuwe batterijen gaf en die me de volgende ochtend razendsnel mijn bed uit kreeg. Ik was namelijk nu niet in staat om voor het opstaan een half uur lang de meest recente toevoegingen aan het internet uit te pluizen.

Die extra tijd had ik wel nodig, omdat ik er achter kwam dat ik nergens genoteerd had waar mijn college zou plaatsvinden. Ik moest mijn trage laptopje verleiden om ergens een rooster vandaan te halen. Het was maandagochtend, en toch was ik helder genoeg om te bedenken dat ik ook direct het rooster van de rest van de week kon noteren.

Er zijn smakelijke compilaties van mensen die op hun telefoon kijken, niet opletten en vervolgens ergens in vallen of tegenaan lopen

Het gevolg was dat ik de volgende ochtend veel te vroeg bij de collegezaal stond. Ik weet niet precies hoe vroeg, omdat er nergens om mij heen een klok te vinden was. Toen ik het telefoonloze wachten zat was en mijn besef van tijd weg was, startte ik mijn laptop en zag dat ik nog een kwartier te gaan had.

Ik zie mezelf niet als smartphoneverslaafd, dus ik had niet verwacht dat ik in een aantal dagen zoveel kleine confrontaties met mijn eigen gewoontes zou hebben. Zeker niet omdat ik eigenlijk niets tekort kwam: zelfs Whatsapp kon ik op mijn laptop gebruiken, al was het dan niet op elk gewenst moment.

Er bestaan cursussen van honderden euro’s om je smartphonegebruik te verminderen. Grote bedrijven krijgen kritiek omdat ze ons verleiden om voortdurend online te zijn, en dit niet op verantwoorde wijze doen. Sinds deze week krijg je een boete als je je telefoon gebruikt tijdens het fietsen.

Er zijn smakelijke compilaties van mensen die op hun telefoon kijken, niet meer opletten en vervolgens ergens in vallen of tegenaan lopen. Zonder telefoon keek ik veel meer om me heen. Ik had de grootste lol toen ik iemand spotte die lopend dat soort filmpjes keek.

Nu kan je zeggen: pics or it didn’t happen, maar ik heb een goed excuus. Ik had geen telefoon.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties