Engelen bewaken de dansvloer bij Oost

Uitgaan is natuurlijk hartstikke leuk, totdat je te veel gedronken hebt, ineens heel verdrietig wordt of iemand je lastigvalt. Bij Oost hebben ze floor angels zodat mensen zich weer veilig kunnen voelen.

Zaterdagavond. Het is druk in nachtclub Oost. De muziek knalt uit de boxen en iedereen stroomt de dansvloer op. De lichten flikkeren op de maat van de muziek. Mensen bestellen drankjes bij de vleet en dansen op de technobeat. Hoewel het donker is, valt één iemand direct op: een jonge vrouw in een neongeel T-shirt met daarop de woorden ‘Oost Floor Angel’.

Als de deuren van Oost in het weekend opengaan, staan deze floor angels klaar om iedereen te verwelkomen. Hun missie is om ervoor te zorgen dat iedereen die naar de nachtclub komt zich veilig voelt.

‘We heten ook wel “de ogen en oren van Oost”’, zegt Hesta McCarthy Fisher (20). De student internationaal and Europees recht begon als floor angel toen Oost het concept in mei introduceerde. Hesta en haar huisgenoot Chloë van Beukering waren nog maar een keer bij Oost geweest toen ze erover hoorden, maar ze solliciteerden direct. ‘We vonden het gewoon zo’n goed initiatief.’

Nagefloten

Chloë en Hesta vinden allebei dat iedere club en ieder café in Groningen een angel zou moeten hebben. ‘Ik denk dat het altijd een goed idee is om iemand te hebben die ervoor zorgt dat het goed gaat met iedereen’, zegt Chloë.

Een van Hesta’s drijfveren is dat ze maar al te goed weet hoe het voelt als je nagefloten wordt. ‘Ik vind dat vrouwen andere vrouwen moeten steunen en beschermen, dus ik doe wat ik kan op dat gebied.’

Het team van floor angels bestaat inmiddels uit zo’n vijfentwintig mensen. ‘Sommigen studeren nog, anderen zijn dertigers met een baan’, legt Hesta uit. ‘Ik hou zo van Oost vanwege de energie hier en de mensen die er werken. Iedereen hier is heel lief en open en ik zou ze nooit ontmoet hebben als ik hier niet werkte.’

Frisse neus

Chloë en Hesta werken meestal een dienst van drie uur in het weekend. Ze lopen door de club en letten op de feestgangers. Ze zorgen ervoor dat mensen hulp kunnen krijgen als ze teveel gedronken hebben, zich verdrietig voelen of lastiggevallen zijn door andere feestgangers.

‘Als ik iemand zie die er verdrietig uitziet of dronken is, ga ik naar ze toe en vraag ik of ze mee naar buiten willen om een frisse neus te halen. Dan ga ik naast ze zitten om met ze te praten. Als ze echt te dronken zijn, zorgen we ervoor dat ze veilig thuis komen’, zegt Chloë.

De meeste problemen lossen ze zelf op, gewoon door er te zijn voor de clubgangers. ‘Ik denk dat het fijn is om iemand te hebben van wie je weet dat die je niet zal verklikken. Ik ben er gewoon voor je als je wat extra hulp nodig hebt. Dat stelt mensen gerust bij het uitgaan’, legt Chloë uit. ‘Vrouwen zijn vaak heel dankbaar. Ik word veel omhelsd, vooral door dronken vrouwen’, zegt Hesta lachend. 

Beveiliger

Als er zich een groter probleem voordoet kunnen ze er een manager of beveiliger bij roepen, die het dan overnemen. Een keer had Chloë zelf hulp nodig: ‘Ik was buiten bij de rokers aan het kijken toen een groep van zeven of acht mannen mij begon lastig te vallen. Ik hoefde me alleen maar om te draaien en te zwaaien naar de beveiliger en de manager die verderop stonden en ze kwamen er direct aan. Ze hebben de hele groep eruit gegooid.’

‘Ik vind het fijn om iets positiefs te doen’, zegt Hesta. ‘Ik bied mensen een veilige plek, ongeacht hun geslacht, huidskleur, of seksuele geaardheid. Het is belangrijk dat iedereen zich vermaakt: een sociaal leven is heel belangrijk voor studenten. Dat moet je niet laten verpesten door een ongemakkelijke situatie.’

Om drie uur ‘s ochtends, als het feestgedruis op het hoogtepunt is, verlaten de twee floor angels de drukke nachtclub. Hun werk zit er voor vannacht op; ze gaan naar huis om te slapen. Terwijl zij de ogen sluiten, lopen er twee nieuwe angels door Oost om een oogje in het zeil te houden.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties