Energiekosten RUG naar 57 miljoen (per jaar!): thermostaat moet omlaag

De RUG moet in 2023 mogelijk 57 miljoen euro aan energiekosten betalen. Tussen 2009 en 2021 was dat nog zo’n 8 miljoen per jaar. Maatregelen kunnen niet langer wachten.

Dat blijkt uit een memo die de Taskforce Energie aan het college van bestuur heeft gestuurd. ‘Energie besparen is daarmee geen luxe maar bittere noodzaak. Er is geen ruimte meer voor ‘heilige huisjes’, schrijft de Taskforce in de memo. ‘De huidige energiemarkt vraagt om actie.’

Voor de meeste gebouwen betekent dit, dat om 17.00 of 18.00 de kachel omlaag gaat en in het weekend laag blijft. Collegezalen blijven wel verwarmd in de avonden. De UB houdt gedurende de openingstijden grotendeels de ‘comforttemperatuur’ van 19 graden aan. Alleen in het weekend gaat de kachel om 22.00 uur omlaag.

Comforttijden

De Taskforce, die onder anderen bestaat uit Dick Jager van de Green Office en energiemanager Kor Smit en wordt aangevuld met wetenschappers en technici, inventariseerde in de afgelopen jaren bij verschillende faculteiten met welke maatregelen de RUG energie kan besparen.

De meeste winst zit in het aanpassen van de zogeheten ‘comforttijden’, stellen zij. Dat wil zeggen: de uren waarin een gebouw wordt verwarmd tot de standaardtemperatuur van 19 graden.

Op dit moment zijn de RUG-gebouwen (veel gebouwen tellen gebouwdelen die afzonderlijk worden geteld) in totaal 32.000 uren per week open en volledig verwarmd. Door gebouwen ’s avonds en in het weekend op de ‘nachtstand’ te zetten, kan de RUG ruim 5600 uren besparen.

20 procent

Samen met het terugbrengen van de temperatuur van 21 naar 19 graden in de winter en het besluit om in de zomer pas te koelen vanaf 26 graden, kan dat een besparing van 20 procent opleveren. ‘Ik durf nog niet te zeggen hoeveel het precies zal zijn’, zegt Dick Jager, ‘Maar ik denk zelfs dat het wel meer kan zijn.’  

De openingstijden van de gebouwen hoeven niet te veranderen, denkt de Taskforce. ‘Iedereen blijft welkom op de RUG, maar moet er rekening mee houden dat er voor iedere faculteit specifiek geldende comforttijden zijn.’

Energielabels

Langetermijnmaatregelen komen er ook: dan gaat het over duurzame nieuwbouw, het verhogen van de eigen duurzame energieproductie en het verbeteren van energielabels.

Een uitgebreid communicatiecampagne gaat nog deze maand van start. Jager: ‘We moeten studenten en medewerkers vertellen: dit zit eraan te komen en we gaan dit voelen. Want het moet gewoon anders.’

Lees ook:

Engels

10 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

10 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties