Energiekosten RUG naar 57 miljoen (per jaar!): thermostaat moet omlaag

De RUG moet in 2023 mogelijk 57 miljoen euro aan energiekosten betalen. Tussen 2009 en 2021 was dat nog zo’n 8 miljoen per jaar. Maatregelen kunnen niet langer wachten.

Dat blijkt uit een memo die de Taskforce Energie aan het college van bestuur heeft gestuurd. ‘Energie besparen is daarmee geen luxe maar bittere noodzaak. Er is geen ruimte meer voor ‘heilige huisjes’, schrijft de Taskforce in de memo. ‘De huidige energiemarkt vraagt om actie.’

Voor de meeste gebouwen betekent dit, dat om 17.00 of 18.00 de kachel omlaag gaat en in het weekend laag blijft. Collegezalen blijven wel verwarmd in de avonden. De UB houdt gedurende de openingstijden grotendeels de ‘comforttemperatuur’ van 19 graden aan. Alleen in het weekend gaat de kachel om 22.00 uur omlaag.

Comforttijden

De Taskforce, die onder anderen bestaat uit Dick Jager van de Green Office en energiemanager Kor Smit en wordt aangevuld met wetenschappers en technici, inventariseerde in de afgelopen jaren bij verschillende faculteiten met welke maatregelen de RUG energie kan besparen.

De meeste winst zit in het aanpassen van de zogeheten ‘comforttijden’, stellen zij. Dat wil zeggen: de uren waarin een gebouw wordt verwarmd tot de standaardtemperatuur van 19 graden.

Op dit moment zijn de RUG-gebouwen (veel gebouwen tellen gebouwdelen die afzonderlijk worden geteld) in totaal 32.000 uren per week open en volledig verwarmd. Door gebouwen ’s avonds en in het weekend op de ‘nachtstand’ te zetten, kan de RUG ruim 5600 uren besparen.

20 procent

Samen met het terugbrengen van de temperatuur van 21 naar 19 graden in de winter en het besluit om in de zomer pas te koelen vanaf 26 graden, kan dat een besparing van 20 procent opleveren. ‘Ik durf nog niet te zeggen hoeveel het precies zal zijn’, zegt Dick Jager, ‘Maar ik denk zelfs dat het wel meer kan zijn.’  

De openingstijden van de gebouwen hoeven niet te veranderen, denkt de Taskforce. ‘Iedereen blijft welkom op de RUG, maar moet er rekening mee houden dat er voor iedere faculteit specifiek geldende comforttijden zijn.’

Energielabels

Langetermijnmaatregelen komen er ook: dan gaat het over duurzame nieuwbouw, het verhogen van de eigen duurzame energieproductie en het verbeteren van energielabels.

Een uitgebreid communicatiecampagne gaat nog deze maand van start. Jager: ‘We moeten studenten en medewerkers vertellen: dit zit eraan te komen en we gaan dit voelen. Want het moet gewoon anders.’

Lees ook:

English

10 REACTIES

 1. Wat verwarrend, dit staat er op de site van de Energy Task Force:
  Er worden comfort tijden ingevoerd, dit houdt in dat de gebouwen niet verwarmd worden op momenten dat er bijna geen mensen aanwezig zijn, bijvoorbeeld in de avonden of in het weekend. Wil je buiten deze tijden werken of studeren, dan kan de temperatuur minder aangenaam zijn. Per gebouw kunnen de comfort tijden verschillen. Je vindt hieronder een overzicht per locatie.
  In dit stuk zijn comforttijden: “Dat wil zeggen: de uren waarin een gebouw wordt verwarmd tot de standaardtemperatuur van 19 graden.”

  • Zie ook de reactie van A. Mathlener: Op dit moment zijn de RUG-gebouwen opgeteld 32.000 uren per week open (en volledig verwarmd/eventueel gekoeld). Daar kunnen dus 5600 uren van af. (red. RS)

    • Terechte opmerking en die hebben we bij de Green Office neergelegd. Het zit zo: Nee, de uni heeft wel veel, maar geen 300 locaties. Bij de berekening gaat het niet om het aantal gebouwen/panden (locaties), maar om het aantal gebouwdelen. Veel RUG-panden hebben namelijk meerdere ‘delen’. (red. RS)

 2. Het CvB informeerde over de genomen maatregelen.
  Prima zaak, alleen waarom de comforturen in kantoren niet een uurtje korter. Levert net nog iets meer besparing op en het comfort zal er niet drastisch minder van worden. Of heeft dit tot gevolg dat de volgende dag eerder begonnen moet worden op opwarmen van de kantoren?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in