TU Eindhoven in de fout in affaire-Cursor en speelkamer tegen tentamenstress in Tilburg

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: het universiteitsbestuur van de TU Eindhoven is over de schreef gegaan in een conflict met universiteitskrant Cursor en kritiek in Leiden op een nieuwe functie (en vooral hoe die werd ingevuld).

Cvb Eindhoven in de fout rond Cursor

Het college van bestuur van de TU Eindhoven (TU/e) heeft interne regels geschonden ten aanzien van de persvrijheid van universiteitskrant Cursor. Dat concludeert een onderzoekscommissie die werd ingesteld na een melding van een van de redacteuren over censuur.

Volgens de commissie is er ‘sprake geweest van een schending van de interne regels ten aanzien van het vrijelijk journalistiek functioneren van de redactie, in combinatie met het schenden van regels van goed werkgeverschap.’

Het had op de weg van cvb-voorzitter Robert-Jan Smits gelegen, aldus de commissie, om als goede werkgever ‘de ontstane, zich verergerende, conflictueuze situatie te de-escaleren en meer professionele afstand te houden van het conflict en van het journalistiek opereren van de redactie van Cursor. Dit is niet, althans niet in voldoende mate gebeurd’. 

Directe aanleiding was een kritisch verhaal vorig jaar over de nieuwe rector Silvia Lenaerts van de TU/e dat onder druk van het universiteitsbestuur niet werd gepubliceerd. Hoofdredacteur Han Konings, er waren al langer spanningen en uiteindelijk een vertrouwenscrisis tussen hem en de cvb-voorzitter, werd daags erna door de TU/e op een zijspoor gezet. Dat leidde er vervolgens toe dat de redactie uit protest de website van Cursor ‘op zwart’ zette.

Na maanden onderzoek concludeert de commissie dat het cvb anders had moeten opereren en spreekt van een ‘onregelmatigheid’ en een ‘misstand’. Tegelijk constateert ze dat er van stelselmatige censuur of structurele beïnvloeding van de redactie van Cursor geen sprake is geweest.

Hoogleraren hekelen ‘slappe houding’ universiteitsraad Leiden

In een ingezonden brief in de Leidse universiteitskrant Mare hebben twee hoogleraren bijtende kritiek op de ‘slappe houding’ van de universiteitsraad. Aanleiding is de aanstelling van een nieuwe functie van ‘vice-rector’ die niet volgens de regels is verlopen en, aldus de schrijvers, riekt naar vriendjespolitiek.

De aanstelling van voorheen decaan Erwin Muller van de Faculty of Governance and Global Affairs tot vice-rector (0,7 fte en goed voor 600.000 euro over vier jaar) gebeurde zonder instemming van de universiteitsraad, de vacature stond maar vijf dagen open (waarvan twee in het weekend) en er is niet geadverteerd. Voorgekookte zaak dus, aldus critici.

De universiteitsraad had wel protest aangetekend tegen de weinig transparante benoeming, maar ging volgens hoogleraren Remco Breuker en David Henley erg snel overstag nadat het college van bestuur excuses had aangeboden voor de gang van zaken.

‘Hiermee gaf het college een slecht voorbeeld aan alle leidinggevenden binnen de universiteit. De boodschap was impliciet, maar duidelijk. Grof gezegd: maak je niet druk om zaken als gelijke kansen, transparantie, diversiteit, of eerlijke procedures, waar onze communicatiemedewerkers het steeds over hebben.’

Van het Leidse college was zoiets wel te verwachten, schrijven ze verder, maar van de universiteitsraad hadden ze meer ruggengraat verwacht. ‘In de kwestie van de vice-rector heeft hij zich te makkelijk laten inpalmen door het bestuur. Deze zaak ging om meer dan de gekwetste gevoelens van raadsleden die zich tijdelijk ‘geschoffeerd’ voelden.’

Speelkamer in Tilburg tegen tentamenstress

Foto: Univers

Tentamenstress? Niet aan Tilburg University. In de universiteitsbibliotheek is voor gestresste en vermoeide studenten een speelkamer ingericht met hangbanken, een schaakspel, dominostenen, speelkaarten, backgammon, scrabble, kleurplaten en een puzzel van het Van Gogh-schilderij Caféterras bij nacht (1000 stukjes).

‘We willen studenten een ruimte bieden waar ze zich even kunnen ontspannen’,vertelt Daniëlle Kiens van de bibliotheek aan universiteitskrant Univers. ‘Andere jaren waren er al massagestoelen. We kijken daar nu ook naar, maar we weten niet of dat nu mogelijk is.’ De bieb overwoog ook om buiten iets te doen. ‘Maar vanwege het weer hebben we daar even vanaf gezien.’

De speelkamer op de eerste verdieping van de bieb is in de tentamenperiode ‘s middags open. Laptops zijn er niet welkom.

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties