Eindelijk krijgt iedereen een buddy

In tegenstelling tot afgelopen september heeft het Erasmus Student Network (ESN) genoeg Nederlandse buddies om internationale studenten wegwijs maken in de eerste week van februari.
Door Megan Embry / Vertaling door Sarah van Steenderen

ESN-penningmeester Sven Blijleven is erg blij met de ontwikkeling. Afgelopen september moest ESN nog 25 van de internationale studenten teleurstellen, omdat niet genoeg RUG-studenten mee wilden doen aan het programma. ‘Sinds vorig jaar is het aantal internationale studenten met 17 procent gegroeid en we kunnen het gewoon niet bijhouden’, zegt Blijleven.

Toch verwacht hij aankomende september weer een tekort, aangezien meer dan vijfhonderd studenten zich zullen inschrijven voor het programma. Maar RUG-studenten zijn wel vaker geïnteresseerd.

Wegwijs maken

De buddies laten internationals kennismaken met Groningen: ze maken hen wegwijs, helpen ze met het vinden van een kamer, vertellen hoe ze boodschappen moeten doen en hoe ze vrienden kunnen maken. ESN gebruikt een enquête om internationale studenten en buddies aan elkaar te koppelen, op basis van hun universiteit, faculteit, en interesses.

Iedere buddy kan zich inschrijven voor maximaal tien internationale studenten, zegt integratiecoördinator Angela Hurink van ESN. Maar de meesten willen maar één student. ‘We hadden eigenlijk meer buddies dan vorig jaar, maar ze wilden aan minder mensen gekoppeld worden’, zegt Hurink. ‘Als mensen maar één international als buddy willen, is het moeilijk genoeg mensen te vinden.’

Beste vriendin

ESN moedigt RUG-studenten aan om zich in te schrijven voor het programma; het is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je te mengen in de internationale gemeenschap. Vincent Pool, masterstudent advanced international business en marketing, is al vaak een buddy geweest. Wat hij er zo leuk aan vindt? ‘Vrienden uit verschillende culturen maken’, zegt hij, ‘En nieuwe internationale studenten helpen met dingen die voor ons misschien heel normaal zijn maar voor hen ingewikkeld.’

Veronika Halásová kwam vanuit Slowakije naar Groningen om international business te studeren. Zij raakte direct bevriend met haar ESN-buddy. ‘Ik weet niet precies waarom het meteen klikte. Bij sommige mensen voel je je gewoon thuis’, zegt ze.

Wat Veronika betreft zou iedereen mee moeten doen. ‘Voor hetzelfde geld kom je je nieuwe beste vriendin tegen, of zelfs de liefde van je leven.’

Meer lezen of je aanmelden als buddy kan hier.

 

 

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties