Eigen woontoren voor UCG-studenten gereed

Ruim tweehonderd studenten van University College Groningen (UCG) kunnen in het nieuwe jaar verhuizen naar woontoren Libertas op de Healthy Ageing Campus. Het gebouw werd deze week opgeleverd.

Na ruim zes jaar plannen en negentien maanden bouwen is het gedroomde nieuwe pand voor de UCG-studenten eindelijk klaar. Studenten die nu nog in Frascati wonen – een omgebouwd kantoorpand naast het Hoofdstation – mogen na oud en nieuw als eerste verhuizen.

Libertas is een gebouw van zestig meter hoog met achttien verdiepingen en staat op de kop van de Healthy Ageing Campus op de hoek van de Vrydemalaan en het Wouter van Doeverenplein. Studenten krijgen een kamer met eigen badkamer en delen per cluster een keuken. Ook zijn er gezamenlijke wasserettes, een dakterras en een studieruimte.

Het gebouw is eigendom van woningcorporatie Nijestee, maar wordt beheerd door SSH Student Housing. Een deel van de kamers zal gemeubileerd worden verhuurd. Op die manier is er zowel ruimte voor de bachelorstudenten van UCG die drie jaar blijven, als voor studenten die kortere tijd in Groningen studeren.

English

6 REACTIES

  1. Het collegegeld bij UCG is meer dan zesduizend euro per bacheloropleiding duurder dan bij andere faculteiten. UCG-studenten die bang zijn dat de huur iets exclusiefs van de opleiding maken, hebben dit feit blijkbaar over het hoofd gezien.

  2. Het idee van UCG was om eerstejaars studenten samen te laten wonen om een community te bouwen. Als nu tweedejaars student die vorig jaar in Frascati heeft gewoond kan ik zeggen dat dat zeker geslaagd is, en dat ik de intenties van UCG begrijp hierin. Het probleem is dat het verplicht is om hier je hele eerste jaar te wonen. Nou vond ik Frascati persoonlijk al aan de dure kant (naast het feit dat de SSH ons allerlei services beloofde die ze niet leverde, en dat we €250 service kosten per maand betaalden die o.a. bestonden uit een betaling voor ‘cooking gass’ terwijl we elektrisch kookten), maar Libertas gaat een nog hogere huur vragen. Ik kende vorig jaar in Frascati al mensen die hard moesten werken in bijbaantjes om de kamer te kunnen betalen (laat staan het twee keer zo hoge collegegeld), dus ik ben bang voor de gevolgen van deze verhuizing voor minder goed bedeelde studenten. Ik vind het zorgelijk dat de UCG zich divers en inclusief noemt en toch zo een grote groep studenten gaat uitsluiten van het doen van deze studie. Zo wordt het nog meer een bubbel van de rijkere studenten (en grotendeels internationals). Heb hier ook met degenen die hier over gaan contact over gezocht, maar nauwelijks antwoord gekregen.

    • Als nu 3e jaars UCG student ben ik inderdaad ook bang dat de prijzen van de kamers in deze toren excessief hoog zullen zijn. Frascati was inderdaad al aan de hoge kant en creëerde al een klein beetje een rijkelui bubbeltje in de University College. Ik ben nu inderdaad bang dat dit nog veel erger gaat worden. Het zou jammer zijn als studenten moeten afhaken vanwege het verplichte eerste jaar op-campus terwijl dit eerste jaar in mijn mening wel heel waardevol is. Hier komt nog een staartje aan.

    • @Janne: Het bouwen van een ‘community’ (oftewel gemeenschap) klinkt goed, maar waarom zou die gemeenschap beperkt moeten blijven tot UCG-studenten? Daar snap ik niets van. We waren toch met zijn allen één academische gemeenschap? Al die subgroepjes en eliteclubjes altijd, ik word er niet goed van. Verder ben ik het natuurlijk met je eens wat de hoge huren (en gevolgen daarvan) betreft, alleen wàs het dus al een tamelijk exclusieve bubbel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in