Eerstejaars scoorden ‘ronduit slecht’ in eerste blok collegejaar

Eerstejaars studenten scoorden ‘ronduit slecht’ in het eerste blok van dit collegejaar. Ook voelen ze zich nauwelijks verbonden met de academische gemeenschap.

Dat blijkt uit de evaluatie van de commissie onderwijs strategie (COS) van de RUG. De commissie evalueert regelmatig het onderwijs aan de universiteit en het welzijn van studenten en docenten.

Uit een enquête na het eerste blok van dit academisch jaar blijkt dat het vooral slecht is gesteld met de onderwijsresultaten van eerstejaars. Normaal halen die 10 ECTS in het eerste blok, nu bleef het steken op 8. De resultaten van ouderejaars studenten uit dit blok zijn niet meegenomen in het rapport. 

Niet verbonden

‘Duidelijke verklaringen zijn er niet’, schrijft de commissie. Wel waagt ze zich aan het schetsen van een algemeen beeld. Er lijkt sprake van een lage ‘sense of belonging’ onder eerstejaars; studenten voelen zich niet verbonden met de academische gemeenschap. 

De commissie stelt voor uiterlijk het volgend collegejaar een werkgroep in te stellen van studenten en wetenschappers die met voorstellen moeten komen om deze ‘sense of belonging’ te versterken. 

Ook met het welzijn onder studenten in het algemeen was het slecht gesteld in het eerste blok. Studenten scoorden gemiddeld 45 op een schaal van 1 tot 100 – en dat terwijl de samenleving volgens de commissie ‘min of meer open’ was en het onderwijs ‘min of meer’ normaal verliep. De gemiddelde Nederlander scoort 65 punten.

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties