Elke dag vraagt de redactie van UKrant zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Een kijkje achter de schermen.
En, vroegen we twee weken geleden aan onze student-redacteuren tijdens de brainstormvergadering – op 1,5 meter overigens, beperkt gezelschap, grote ruimte, namen van de aanwezigen genoteerd voor-het-geval-dat – hoe gáát het eigenlijk bij jullie? Met colleges? In jullie studentenhuizen?
Eén van de studenten vertelde dat ze op een groot feest was geweest waar uiteindelijk de politie op de stoep had gestaan. En hoe moeilijk ze het vond om nog een beetje te léven in deze tijd. Ze kwam met doordachte en pittige argumenten.
Dat was nog voor de corona-uitbraak bij diverse studentenverenigingen in Groningen. Maar in Rotterdam en Utrecht kwamen al steeds meer waarschuwingen over besmettingen rond jonge mensen. Hier kwamen er klachten over overlast door studentenfeestjes in de Schildersbuurt en de Korrewegbuurt.
Harde verwijten
Zorgwekkend, dat vonden we het. Tegelijkertijd vroegen we ons af waaróm deze jonge mensen de coronaregels zo makkelijk naast zich neerleggen. De voortdurende oproepen van bestuurders aan studenten om hun verantwoordelijkheid te nemen, werkten duidelijk niet. De harde verwijten – studenten egoïstisch en asociaal noemen – ook niet. In heel Nederland zoeken tienduizenden mensen – heus niet alleen studenten – naar manieren om elkaar te ontmoeten
‘Wil je dat opschrijven?’ vroegen we de studente. ‘Wil je het uitleggen? Want jouw stem is de stem van duizend Groningse studenten die hetzelfde doen, maar het niet hardop durven toe te geven.’ Dat wilde ze wel.
Dat hebben we geweten.
Het artikel is massaal gelezen en gedeeld. Er zijn tientallen reacties op de site, honderden op social media. Mensen schrijven zich boos uit voor de nieuwsbrief, mailen UKrant met het verwijt dat we onverantwoordelijk bezig zijn, de studente zelf wordt weggezet als hedonistisch en egoïstisch. Dit stuk, vinden de meesten, had nooit geschreven mogen worden.
Afwijkende geluiden
Toch staan wij – als redactie – nog steeds vierkant achter plaatsing van dit artikel.
Zijn wij het eens met alles wat onze student-redacteur schreef? Zeker niet. Maar dat hoéft ook niet. Het is onze taak als UKrant om te verslaan wat er gaande is in de academische gemeenschap van Groningen. Het is een trieste wereld waarin media alleen nog maar ruimte geven aan de communis opinio en afwijkende geluiden weigeren.
Het is een trieste wereld waarin media alleen nog maar ruimte geven aan de communis opinio
Wij publiceerden deze week óók adviezen over wat je moet doen als je klachten hebt, maar de GGD geen tijd voor je heeft: thuisblijven! We publiceerden óók de oproepen van de student-assessoren en cvb-voorzitter Jouke de Vries: ‘Studenten neem je verantwoordelijkheid.’
Tegenstrijdig
En nee, dat is niet tegenstrijdig, zoals mensen stelden op Instagram. Dat is hoe een medium als UKrant moet werken. Zodat er vervolgens een kritische discussie op gang kan komen.
Overigens – niet onbelangrijk – ze zegt in dit stuk niet dat ze lak heeft aan de regels. Ze geeft aan ervoor te kiezen om sociaal te zijn in haar eigen cirkel en afstand te houden van anderen.
Het lijkt misschien alsof onze student-redacteur de enige is. Op de website en op de socials krijgt zij de volle laag. Maar zij is degene die het lef had om op te schrijven wat ze vindt en haar naam erbij te zetten. En daar zijn we trots op, want duizenden en wellicht tienduizenden anderen in Stad handelen zoals zij, maar komen daar niet openlijk voor uit.
Preken
We kunnen net doen alsof dat niet zo is, onze ogen stijf dichtknijpen en roepen dat al die duizenden studenten hedonistisch, egoïstisch en onverantwoordelijk zijn. We kunnen tegen ze preken en met onze vingertjes zwaaien. En wat zij doen – getuige de oplopende besmettingscijfers – is braaf knikken, terwijl ze vervolgens hun eigen gang aan.
Wat we óók kunnen doen is naar hen luisteren. We kunnen met ze in gesprek gaan en een manier proberen te vinden om tot werkbare oplossingen te komen.
De bijdrage van onze student-redacteur is een startschot voor een relevante discussie. En nu zien of er mensen zijn die de discussie willen aangaan.
Beschaafd, kritisch en respectvol.
Christien Boomsma is adjunct-hoofdredacteur van UKrant