Een klein beetje van je tijd voor levenslange impact

Door deelname aan onderzoek naar mogelijk nieuwe medicijnen, kun jij wereldwijd mensen met een aandoening helpen aan een beter leven. Het juiste medicijn kan voor patiënten betekenen dat ze meer energie en bewegingsvrijheid krijgen en het kan hun klachten verminderen. Het begint allemaal bij onderzoek naar een mogelijk nieuw geneesmiddel. Voordat een medicijn bij de apotheek of in de winkel ligt, moet dit eerst uitvoerig getest worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is het onderzoek met mensen. 

Voor veel mensen brengt deelnemen aan geneesmiddelenonderzoek een hoop vragen met zich mee. Met name “is het veilig?” Het simpele antwoord is: ja! Voordat er onderzoek gedaan wordt met mensen, gaan hier jaren aan onderzoek aan vooraf. Daarnaast is er een uiterst strenge wet- en regelgeving waar onderzoeken aan moeten voldoen en is er streng toezicht vanuit de medische en ethische commissies. De veiligheid van de deelnemer staat altijd voorop. Zowel in de opzet van een onderzoek als in de uitvoer. Bij QPS sta jij als deelnemer centraal, want zonder jou geen onderzoek. We doen niet alleen allerlei onderzoeken en metingen om te kijken hoe jouw lichaam reageert op het mogelijke medicijn, maar houden je ook continue in de gaten en vragen hoe het met je gaat. 

Waarom doen mensen mee aan geneesmiddelenonderzoek? Onze deelnemers zullen je allerlei verschillende redenen geven. Voor velen is een deel van de reden natuurlijk dat je er een fijne vergoeding voor krijgt. Een groot misverstand over deze vergoeding is dat hoe hoger de vergoeding, hoe hoger het risico van het onderzoek. Niets is echter minder waar. Ook de vergoedingen die je krijgt voor deelname zijn gereguleerd in Nederland door de ethische commissies. De vergoeding voor geneesmiddelenonderzoek is eigenlijk niet anders dan een salaris dat je krijgt voor je werk. Hoe meer uren je werkt, hoe meer salaris je krijgt. Bij onderzoek werkt dit net zo. De basis van je vergoeding bestaat uit de tijd die jij kwijt bent aan je deelname, per dag krijg jij dus betaald. Moet je nog een aantal extra handelingen doen zoals bijvoorbeeld een EEG (hersenfilmpje), dan krijg jij hier wat extra voor omdat we je daarmee tijdens je deelname meer belasten. 

Geld verdienen kun je echter op vele manieren, dus waarom dan door deel te nemen aan geneesmiddelenonderzoek? De meeste van onze deelnemers vinden het een fijn idee dat ze op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg en dus iets goeds doen voor andere mensen. Ze kiezen bijvoorbeeld juist een specifiek onderzoek uit omdat ze iemand kennen met deze aandoening. Een andere reden is het feit dat je veel tijd voor jezelf hebt tijdens een onderzoek. Je hebt een paar drukke dagen, maar verder kun je je tijd zelf invullen met studeren, werken of Netflix. Onze deelnemers komen graag naar QPS vanwege de huiselijke en gezellige sfeer. Een groot misverstand is dat je in het ziekenhuis ligt tijdens je deelname. Dit is echter niet zo, wij hebben onze eigen kliniek die altijd wordt ervaren als een fijne plek om te verblijven. Ons vriendelijk en ervaren personeel staat altijd voor je klaar en maakt graag tijd voor een praatje. Deelnemers verblijven overdag graag in de woonkamers waar ze spelletjes spelen, Xbox of ze zitten bij mooi weer lekker in de tuin.  

Wil jij graag meer weten over deelname aan geneesmiddelenonderzoek bij QPS? Op onze website vind je uitgebreide informatie over geneesmiddelenonderzoek, video’s die het proces aan je uitleggen en interviews met onze deelnemers over hun ervaringen bij QPS.