Een congres over ‘kunstgate’ en vakbond naar rechter om Engelse opleiding

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: studentenvakbond wil niet nóg een nieuwe Engelstalige opleiding op de UvA en in Leiden is in mei een congres over ‘kunstgate’.

Studentenvakbond naar de rechter om Engelse opleiding

Studentenvakbond Asva en Beter Onderwijs Nederland (BON) willen de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor de rechter brengen vanwege de vergaande internationalisering van het onderwijs. Aanleiding is een nieuwe Engelstalige opleiding bij sociale geografie en planologie.

De opleiding moet dit jaar beginnen, in het nieuwe academisch jaar. ‘We willen een signaal afgeven aan de UvA’, zegt Asva-bestuurslid Bor van Zeeland in de Amsterdamse universiteitskrant Folia. Het beleid van de UvA noemt hij ‘onverantwoord’.

Volgens Asva komt het onderwijs door weer een Engelstalige opleiding (en een nog grotere toestroom van studenten) in de knel. ‘Ze kunnen bijvoorbeeld geen kamer vinden of moeten op de grond zitten tijdens colleges.’

Eerder zei bestuursvoorzitter Geert ten Dam dat ze zich ook zorgen maakt over de internationalisering van de UvA, maar dat de uni geen instrumenten heeft om die tegen te gaan. Maar waarom dan nu wel weer een nieuwe opleiding beginnen, zo vraagt Asva zich af.

Discussie over bsa: ‘Die-hards gaan door naar jaar twee’

Veel studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) vinden het prima als het bindend studieadvies blijft zoals het nu is. ‘Verlaag je het bsa, dan verlaagt ook de waarde van ons diploma’, stelt een student na een oproep van universiteitskrant Erasmus Magazine.

Minister Dijkgraaf van Onderwijs heeft plannen in de maak om het bsa te verlagen of wellicht geheel af te schaffen. Want het leidt tot onnodige druk en te veel stress voor studenten, zo is de redenatie.

Rotterdam is de enige universiteit in Nederland die de volle zestig punten eist van eerstejaars. Uit een rondvraag op Instagram van Erasmus Magazine blijkt dat verrassend veel studenten dat steunen: ‘Die-hards gaan door naar jaar twee.’

Ongeveer de helft van de driehonderd studenten die reageerden vindt dat de eis van zestig studiepunten helpt bij de studiemotivatie. Een op de drie vindt dat de lat te hoog ligt.

Congres over ‘kunstgate’ op Universiteit Leiden

Op de Universiteit Leiden wordt op 26 mei een congres over ‘kunstgate’ gehouden. Dat gebeurt nadat in november vorig jaar een aantal medewerkers een schilderij van de muur had gehaald dat in hun ogen niet meer van deze tijd was. Ze hadden ‘geen zin om nog langer tegen een zestal witte, rokende mannen van middelbare leeftijd aan te kijken’.

Dat meldt de Leidse universiteitskrant Mare. Op het schilderij, gemaakt door kunstenaar Rein Dool in de jaren zestig, staan zes mannelijke (en rokende) universiteitsbestuurders afgebeeld.

Onder andere rechtendecaan Joanne van der Leun twitterde erover: ‘Persoonlijk vind ik dat het weg mag, en ik verwacht ook dat dat snel gaat gebeuren. Het grootste deel van mijn carrière heb ik in kamers met mannen en schilderijen van mannen gezeten. Ik haat de rook ook.’

De actie leidde tot veel consternatie, in en buiten Leiden. Onder andere PvdA-coryfee Job Cohen mengde zich in de discussie; zijn vader was een van de mannen op het doek.

Geschrokken besloot het college van bestuur het schilderij weer terug te hangen. Tegelijk werd een commissie samengesteld die moet adviseren over wat er met het schilderij moet gebeuren en meer in het algemeen over kunst in de openbare ruimtes van de universiteit.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties