Docent rechten aangehouden wegens omzeilen sancties tegen Rusland

Docent Freek S. van de rechtenfaculteit is begin januari aangehouden wegens het omzeilen van sancties tegen Rusland. Hij was tot juni vorig jaar directeur van een bedrijf dat deel uit zou maken van een internationaal smokkelnetwerk. 

S. doceert belastingrecht aan de RUG en is gespecialiseerd in zaken als internationaal belastingrecht en dividendbelasting. Ook twee andere bestuurders van het bedrijf – een man en een vrouw – zijn gearresteerd.

Het bedrijf, ETW Tekhnologyia BV, werd in 2017 opgericht voor het importeren, exporteren en verkopen van onder andere laboratorium- en elektronische goederen. Het bedrijf kocht goederen in Europa in en liet die via landen in Oost-Europa naar Rusland vervoeren. Het bedrijf staat ook op de lijst van bezoldigde nevenfuncties van de RUG-medewerkerspagina van S.

Oorlog

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bracht in december een reportage over ETW. Uit de reportage bleek dat de export naar Rusland gewoon doorging na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Volgens S., die in de uitzending uitgebreid aan het woord kwam, ging het om ziekenhuisbenodigdheden. 

Maar ook werd elektronica via Rusland naar bijvoorbeeld Dubai gestuurd. De zendingen bereikten de officiële bestemming echter niet. Volgens S. was hij daarvan niet op de hoogte. Hij zei zich gebruikt te voelen en stopte in juni met zijn werkzaamheden voor ETW.

‘Nuttige idioot’

‘Ik denk dat ik een nuttige idioot was en dat vind ik niet fijn om toe te geven’, zei hij tegen Nieuwsuur in de uitzending. Niettemin is hij nu gearresteerd omdat hij volgens het OM deel zou uitmaken van een internationaal smokkelnetwerk dat de Ruslandsancties overtreedt.

Woordvoerder Anja Hulshof van de RUG bevestigt dat S. een aanstelling van 0,2 FTE heeft bij de RUG. Hij is vooralsnog niet op non-actief gesteld. ‘We wachten af wat uit het onderzoek komt’, zegt ze. ‘In Nederland ben je immers niet eerder schuldig, dan wanneer het is bewezen.’

Engels

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties