Dijkhuis vs DUO: 1-0

Tessa Dijkhuis (19) won woensdag haar rechtszaak tegen DUO. De instantie had haar inschrijving voor de RUG-studie geneeskunde onterecht ongedaan gemaakt, oordeelde de rechter. Maar DUO overweegt hoger beroep. Intussen kan Dijkhuis zich nog steeds niet inschrijven voor haar eerste jaar.
Door Thereza Langeler

‘Vanmorgen was ik dolblij’, vertelt Tessa Dijkhuis. ‘Maar inmiddels is dat wel wat minder.’ De aspirant-studente was toegelaten voor de studie geneeskunde, maar voerde de laatste stap van het online inschrijvingsproces niet op tijd uit. Daarom werd haar inschrijving door DUO ongedaan gemaakt.

Dijkhuis legde zich er niet bij neer en spande een rechtszaak aan. ‘Doodeng’ vond ze dat. ‘Maar het is al zo lang mijn droom om bij geneeskunde binnen te komen dat ik dat niet zomaar aan m’n neus voorbij kon laten gaan.’

Woensdag gaf de rechtbank haar gelijk: DUO moet Dijkhuis in de gelegenheid stellen de procedure van de inschrijving af te ronden, aldus de rechter.

Nog geen inschrijving

Na de uitspraak dacht Dijkhuis even dat haar niets meer in de weg stond, maar dat blijkt anders te liggen. Want ze kan haar inschrijving nog steeds niet afronden. ‘Het probleem is dat er niet in de uitspraak staat dat DUO me vandáág de gelegenheid tot inschrijving moet geven’, legt Dijkhuis uit. ‘Omdat het studiejaar nog niet officieel begonnen is, hebben ze daar nog even de tijd voor.’

Dijkhuis’ advocaat is er volgens haar ‘vrij zeker’ van dat DUO in hoger beroep gaat tegen de uitspraak en daarom voorlopig niets aan haar situatie verandert. DUO zelf zegt in beraad te zijn over de zaak en wil nog niets zeggen over eventuele vervolgstappen.

En Tessa Dijkhuis is ondertussen machteloos. Eigenlijk had ze al niet durven hopen dat ze vandaag goed nieuws zou krijgen. ‘Het is juridisch zo’n ingewikkelde zaak en DUO heeft alles qua regels goed dichtgetimmerd.’

Alternatief plan

Dat de rechtbank haar toch in het gelijk stelde, komt mede doordat DUO in andere gevallen wel coulant is omgesprongen met studenten die iets verkeerd deden in het inschrijvingsproces. ‘Als je je bijvoorbeeld per ongeluk uitschrijft voor je studie, dan is er wel een clausule om dat terug te draaien. Maar in mijn geval, het niet verzilveren van een toelating, kan dat kennelijk niet.’

Dijkhuis wacht af. Ze heeft inmiddels wel een alternatief plan bedacht, voor het geval dat DUO in hoger beroep wint: ze kan biologie & medisch laboratoriumonderzoek gaan studeren. Aan de Hanze, want tegen de tijd dat ze hoorde van haar uitschrijving bij geneeskunde, was ze al te laat om zich aan te melden voor een andere universitaire opleiding.

UPDATE: DUO heeft zich inmiddels neergelegd bij de uitspraak van de rechter en gaat niet in hoger beroep. Dat betekent dat Tessa aan haar studie kan beginnen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties