Digitaal loket DUO maand dicht

Je studielening verhogen? Doe het voor eind maart, want het digitale loket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is ruim een maand nagenoeg uit de lucht.
Door Rob Siebelink

DUO gaat over op een nieuw computersysteem. Het overzetten van de gegevens van bijna vijf miljoen mensen neemt een dikke maand in beslag, van 29 maart tot en met 30 april. Het digitale loket is dan maar beperkt bereikbaar. Gegevens inzien blijft mogelijk, maar de hoogte van een studielening veranderen of gegevens wijzigen zeer waarschijnlijk niet.

DUO gebruikt al ruim dertig jaar, sinds 1986, hetzelfde systeem en dat is onderhand toe aan een stevige vernieuwing. In het nieuwe systeem moet het bijvoorbeeld gemakkelijker worden om wijzigingen door te voeren. Om tijdens het overzetten van al die gegevens fouten te voorkomen, wordt het systeem tijdelijk bevroren en kan er niks worden gewijzigd.

Problemen voorkomen

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs dat DUO maatregelen neemt om problemen tijdens het overzetten van gegevens te voorkomen. De uitbetaling van de studiefinanciering en het innen van de aflossingen gaat wel gewoon door. In dringende gevallen kunnen wijzigingen of aanvragen via papieren formulieren worden gedaan.

Alle klanten van DUO krijgen binnenkort een e-mail of een brief met meer informatie. Wijzigingen die in april moeten ingaan, moeten voor 29 maart 18.00 uur worden doorgegeven. Ook schrijft Van Engelshoven in de brief dat ze met DUO afspraken heeft gemaakt dat er coulant zal worden omgegaan als studenten door de invoering van het nieuwe systeem in de problemen komen.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties