Dieven slaan hun slag op Nijmeegse campus en PhD’ers tegen cum laude

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: studentenpartijen in Leiden willen onderzoek naar de afloop van een pro-Palestijns protest en dieven slaan hun slag op de Radboud Universiteit.

Studentenpartijen Leiden boos over afloop Palestijns protest

Studentenpartijen LVS en DSP in de universiteitsraad van de Universiteit Leiden eisen een onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens en na een demonstratie van Students for Palestine begin november. Na afloop ervan zijn demonstranten die naar huis gingen door beveiligers gevolgd en ze zeggen dat ze werden geïntimideerd.

Beide partijen hebben bijna twintig vragen gesteld aan het college van bestuur, schrijft universiteitskrant Mare. ‘We betreuren dat er studenten en stafleden achtervolgd en fysiek bedreigd zijn door universitair personeel.’

De demonstratie was vooraf niet aangekondigd. Het universiteitsbestuur was daar verontwaardigd over. Beveiligers probeerden in eerste instantie het protest te verhinderen, maar dat lukte niet. Na afloop achtervolgden ze demonstranten die op weg naar huis gingen op straat en zelfs tot in een kledingwinkel, zo schreef Mare al eerder.

De studentenpartijen zijn zeer kritisch over de reactie van het college van bestuur op het protest en veroordelen het ingrijpen van de beveiliging.

Diefstal op campus Radboud (Nijmegen)

De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een aantal colleges moeten verplaatsen nadat dieven uit een van de onderwijsgebouwen op de campus onder meer een smartboard, een soundbar en een projectiescherm hadden gestolen. Er is aangifte gedaan bij de politie en er komt extra toezicht, kondigt de universiteit aan, meldt universiteitskrant VOX.

De dieven zijn op meer plaatsen actief, vertelt een universiteitswoordvoerder aan VOX. Ook in andere gebouwen werd elektronische apparatuur ontvreemd, zoals camera’s en microfoons.

Vanwege de diefstallen moesten verschillende colleges verplaatst worden naar andere onderwijsruimten. ‘Dat is weliswaar gelukt, maar het is natuurlijk hartstikke vervelend voor docenten en studenten’, aldus de woordvoerder.

Kleine meerderheid voor afschaffen cum laude

Een kleine meerderheid van PhD-kandidaten en -begeleiders van de sociale- en geesteswetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam is voor het afschaffen van cum laude. Dat schrijft Erasmus Magazine naar aanleiding van een poll op de faculteit.

Onder de PhD-kandidaten is 59 procent voor afschaffen, bij de begeleiders is dit 51 procent. Een minderheid (36 procent) wil cum laude behouden.

Critici zeggen dat er bij promoties geen transparante criteria zijn voor het toekennen van cum laude. Ook zijn er aanwijzingen dat persoonlijke kenmerken van de kandidaat (zoals gender en etniciteit) een rol spelen. Prestatiedruk en onnodige concurrentie zijn ook belangrijke bezwaren.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties