Dialoogtafel over Gaza afgelast en Almere wil een universiteit

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: de dialoogtafel in Maastricht over Gaza is afgelast en Almere wil een universiteit.

Politie onderzoekt dood emeritus hoogleraar

Foto Johannes Fiebig/VOX

In Nijmegen zijn dinsdag in hun huis de levenloze lichamen gevonden van emeritus hoogleraar Gerard Bartelink (99) en diens vrouw Els van 94 jaar. Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd, maar de politie is met een groot onderzoek bezig.

Dat melden dagblad De Gelderlander en universiteitskrant VOX van de Radboud Universiteit. De statige woning aan de Postweg is afgeschermd en er staat een mobiele commandopost bij de oprit. De politie kan en wil er niet veel over zeggen, maar sluit een misdrijf niet uit.

VOX citeert kerkhistoricus Peter Nissen, die de dag ervoor Bartelink nog levend had gezien. Bartelink was een groot geleerde, maar een heel bescheiden man, omschrijft Nissen de emeritus hoogleraar. ‘Hij had wereldfaam op het gebied van vroegchristelijke literatuur en publiceerde tot op hoge leeftijd.’

Almere wil een universiteit

Almere, een van de snelst groeiende steden van Nederland, wil binnen een paar jaar een universiteit. Er lopen meerdere gesprekken met universiteiten om er een dependance te beginnen. Dat vertelt onderwijswethouder René Peeters aan Omroep Flevoland.

‘Bedrijven in Almere hebben mensen nodig op alle opleidingsniveaus. Het is daarom belangrijk om een universiteit binnen de stad te krijgen’, zegt Jochum Muurling die de kar namens de gemeente trekt. ‘In Almere is er letterlijk plek. En veel instellingen hebben daar juist gebrek aan.’

Er zal nog wel wat extra’s moeten gebeuren in de polder, weet wethouder Peeters, zoals de bouw van geschikte woningen. De komende jaren wil hij 1250 woningen bouwen, speciaal voor studenten.

De jongste universiteit in Nederland is die in Maastricht, begonnen in 1976. Een aantal universiteiten heeft een dependance. Zo heeft de universiteit van Maastricht opleidingen in Venlo, Delft in Den Haag en de RUG in Leeuwarden (Campus Fryslân).

‘Dialoogtafel’ over Gaza-oorlog in Maastricht afgelast

De ‘dialoogbijeenkomst’ over de Gaza-oorlog die de Universiteit Maastricht (UM) donderdag wilde houden, is op het laatste moment afgelast. De organisatie – Studium Generale en het Diversity & Inclusivity Office van de UM – vond het risico op verstoring ervan te groot, schrijft universiteitskrant Observant.

Het was de bedoeling dat veertig studenten en medewerkers voorafgaande aan de besloten bijeenkomst hun gedachten over het conflict op papier zouden zetten, met anderen zouden delen en naar elkaars verhalen gingen luisteren.

Studium Generale zegt tegen de krant dat de opzet van de bijeenkomst op kritiek stuitte bij een aantal mensen op de uni. De ‘uitwisseling van gedachten over het conflict’ zou volgens deze onbekend gebleven critici niet passend zijn. Ook waren er signalen over mogelijke acties. ‘Daarmee vonden we de kans op verstoring van de avond te groot.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties