Deze RUG-mensen verlaten Facebook

Meer dan 31.000 mensen in Nederland zeggen Facebook vaarwel na een oproep van presentator Arjen Lubach. Drie RUG-afhakers over waarom zij schoon genoeg hebben van het sociale netwerk.
Door Thereza Langeler

‘Best wel eng’

Sara van der Sloot, Master Writing, editing and mediating

‘Vanavond om 20:00 – als het Bye Bye Facebookevenement van Lubach gepland staat – ga ik van Facebook af. Ik vind het eigenlijk best eng. Maar juist dat ik het eng vind, vind ik weer disturbing, dus waarschijnlijk is het goed dat ik ga.

Eigenlijk vind ik al jaren dat ik te veel tijd spendeer aan Facebook. Maar het vormde zo’n groot deel van het dagelijkse leven: feestjes worden er gepland, de sportvereniging verspreidt er het nieuws, de politie en de overheid communiceren ermee. Juist dát is eigenlijk slecht, dat je niet meer buiten een website kan die in commerciële handen is.

De macht van Facebook gaat zo ver. Reclames gebaseerd op demografische gegevens vind ik tot daar aan toe, maar dat de site aan vlekjes op een foto ziet met wiens camera de foto gemaakt is… Waarom moet het steeds maar verder gaan? Met de basics word je toch rijk genoeg? Wat ik eigenlijk hoop, is dat er ooit een goede vervanger komt. Een sociaal medium dat wél zorgvuldig met je informatie omgaat.’

‘Het automatisme zal wel even blijven’

Bjorn Bakker, PhD bij Faculteit Medische Wetenschappen

‘Het zit al ongeveer een jaar in mijn hoofd: zal ik niet eens ophouden met dat Facebook? Ik zie er dingen die me eigenlijk toch niet interesseren. Albums vol vakantiefoto’s… over iemands vakantie hoor ik veel liever in het echt.

Wat me tegenhield, was dat ik met een aantal mensen van vroeger alleen nog contact heb op Facebook. Maar ja, als ik die mensen wou spreken, had ik dat allang een keer gedaan. Eigenlijk denk ik niet dat ik het ga missen. Het automatisme, dat je naar die knop zoekt op je telefoon, zal nog wel even blijven, maar dat ebt ook vanzelf weg.

Ik heb nog accounts bij Google, voor mail en YouTube, en bij Spotify. Dat is het. Google weet natuurlijk ook veel van z’n gebruikers, maar voor mij hangt het samen met het nut van een medium. Facebook heeft dat voor mij gewoon niet, terwijl ik Google wel voor heel veel gebruik.’

‘Het duwtje dat ik nodig had’

Jack Storey, bachelor Europese talen en culturen

‘Facebook is steeds maar belangrijker geworden. Je zou haast het gevoel krijgen dat je er niet zonder kunt, terwijl dat natuurlijk niet zo is. En het is niet zo dat Facebook alleen krijgt wat je het geeft; de site heeft veel meer informatie. Zelf heb ik er altijd een beetje een haat-liefdeverhouding mee gehad. Vóór je je account verwijdert, kun je je gebruikersdata downloaden, en zo zag ik dat ik mijn account al honderdvijftig keer heb weggegooid.

Het filmpje van Arjen Lubach was net het duwtje dat ik nodig had. Het toont gewoon aan: alles wat je denkt over Facebook, klopt. Lubach is om zijn publiek te bereiken juist afhankelijk van internet en sociale media. Dat iemand als hij zo ver gaat dat hij Facebook verlaat, betekent wel iets, vind ik.

Mensen aan wie ik het vertel, reageren vaak verward. Maar als ik dan uitleg waarom ik mijn account verwijder, zeggen ze meestal: oh ja, daar zit wel wat in, misschien doe ik het ook wel. Het is niet dat er een enorme last van mijn schouders valt als ik straks geen Facebookaccount meer heb, maar het betekent wel dat ik er nooit meer over na hoef te denken.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties