Dertien rechtszaken tegen gemeente Groningen om energietoeslag studenten

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) bereidt dertien rechtszaken voor tegen de gemeente Groningen in de hoop zo toch uitbetaling van de energietoeslag aan studenten af te dwingen.

De dertien studenten meldden zich bij de bond nadat die in december aankondigde in vijf verschillende gemeenten collectieve rechtszaken te willen starten. 

Zo’n gezamenlijke zaak bleek later niet mogelijk: ‘Studenten worden als individu afgewezen en daarom moeten we de zaken ook per student opzetten’, zegt LSVb-voorzitter Joram van Velzen. Dus krijgt de gemeente Groningen er nu dertien voor de kiezen.

Uitgesloten

Net als in veel andere Nederlandse gemeenten komen ook Groningse studenten niet in aanmerking voor de energietoeslag. Dat is de eenmalige uitkering van 1300 euro ter compensatie van de explosief gestegen energiekosten. 

Omdat studenten ‘een te diverse groep’ zijn, worden ze landelijk van de regeling uitgesloten. Daardoor krijgt Groningen geen vergoeding van de overheid als ze zelf zou besluiten om studenten wel te compenseren. Volgens de gemeente kan ze het daardoor simpelweg niet betalen. 

Gelijk

Rechters hebben inmiddels al twee gemeenten die er hetzelfde over denken op de vingers getikt. In de zomer kreeg een Nijmeegse student gelijk: volgens de rechter was de redenering ‘te algemeen’ en was het ‘niet te rechtvaardigen’ dat studenten en niet-studenten in eenzelfde financiële situatie anders behandeld werden.

In februari oordeelde de rechtbank in Amsterdam hetzelfde voor een Amsterdamse student: de gemeente mag de student niet zomaar uitsluiten van de regeling. 

Ook in Groningen ligt de eerste rechtszaak onder de hamer: eind januari diende het kort geding van geneeskundestudent Mitchell Siemensma (24). Hij woont samen met zijn vriendin in een appartement en wordt uitgesloten puur omdat hij student is. Ook heeft hij geen recht op bijzondere bijstand, waar de gemeente hulpbehoevende studenten eerder naar doorverwees.

Bodemprocedure

De gemeente Groningen liet weten een stuwmeer aan dit soort zaken te vrezen. Daarom wil ze van Siemensma’s zaak een bodemprocedure maken. Dit betekent dat drie rechters de zaak tot op de bodem bestuderen. Het vonnis kan vervolgens door de gemeente gebruikt worden om soortgelijke verzoeken sneller af te handelen. 

De rechtbank doet haar best om in de eerste helft van dit jaar een uitspraak te hebben in de zaak van Siemensma. Ondertussen verwacht Van Velzen in de komende weken de zittingsdata binnen te krijgen van de dertien zaken die studenten samen met de LSVb hebben aangespannen. 

Lees ook:

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties