De Vrije Student stoort zich aan ‘vol=vol’ van studentenbond

Universiteitsraadspartij De Vrije Student stoort zich aan een protestactie van de Groninger Studentenbond (GSb) waarbij de slogan ‘vol=vol’ werd gebruikt.

‘Deze komt rechtstreeks uit de koker van Hans Janmaat’, zegt fractievoorzitter David Jan Meijer van De Vrije Student (DVS). Hans Janmaat was in de jaren tachtig en negentig een omstreden extreemrechts politicus en zat eerst voor de (later verboden) Centrumpartij en daarna voor de Centrum Democraten in de Tweede Kamer.

De GSb voerde deze week actie tegen de groei die de RUG doormaakt en die komend academisch jaar door Brexit en corona naar alle waarschijnlijkheid nog hoger zal uitvallen.

Marinus Jongman van de GSb wijst erop dat de universiteit enkele jaren geleden minder dan 30.000 studenten telde en nu richting de 40.000 gaat. ‘Het is niet te doen om zo jaar in, jaar uit te groeien. Daarom zeggen wij: Zeg doei tegen de groei. Vol is Vol.’

Populistisch

DVS ziet het probleem van de groei ook, stelt Meijer, maar vindt de handelwijze van de GSb ongepast. Het ‘uitvergroten van tegenstellingen door populistische leuzen zoals ‘vol=vol’ op publieke voorzieningen te kalken’ draagt volgens de partij niet bij aan een oplossing. 

‘Met deze acties gooi je je eigen ruiten in en laat je kansen voor studenten liggen’, stelt Meijer. Hij sneert dat hij over de groeiproblemen sprak met het ministerie van Onderwijs, het RUG-bestuur en Kamerleden ‘terwijl de studentenbond lantaarnpalen bekladde’. 

25 procent

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) verwacht komend academisch jaar een groei van 5 procent. In Groningen lijkt het er op dat die groei veel hoger zal uitvallen, volgens de GSb misschien wel 25 procent.

Volgens de bond leidt dat opnieuw tot problemen met de huisvesting van studenten, maar ook tot enorme druk op de universiteit. ‘Docenten zijn overwerkt en staan op het punt van omvallen en de kwaliteit van het onderwijs komt in het geding.’

De GSb heeft na de kritiek excuses aangeboden. ‘Een door ons gebruikte slogan is als vervelend ervaren. Dat is nooit onze bedoeling geweest.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties